מה בין סוכרת ואיזון המחלה ובין ליקוי קוגניטיבי? (Diabetologia)

ממצאים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetologia מעידים על קשר מובהק בין סוכרת ורמות המוגלובין מסוכרר ובין ליקוי קוגניטיבי ארוך-טווח.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רמות המוגלובין מסוכרר, מצב סוכרת והתפתחות ליקוי קוגניטיבי במהלך מעקב לאורך עשר שנים. הם התבססו על נתונים מהגל השני (2004-2005) עד הגל השביעי (2014-2015) של מחקר ELSA (English Longitudinal Study of Ageing). התפקוד הקוגניטיבי נבחן בתחילת המחקר (גל שני) ושוב כל שנתיים בגלים 3-7.

מדגם המחקר כלל 5,189 משתתפים (55.1% נשים, גיל ממוצע של 65.6 שנים) עם רמות המוגלובין מסוכרר בסיסיות שנעו בין 3.6-13.7%. משך המעקב הממוצע עמד על 8.1 שנים והמספר הממוצע של הערכות קוגניטיביות עמד על 4.9.

מהתוצאות עולה כי כל עליה ל 0.23% בריכוז המוגלובין מסוכרר לוותה בעליה בקצב הידרדרות קוגניטיבי, כולל הידרדרות תפקוד קוגניטיבי כולל, תפקודי זיכרון ותפקוד ניהולי, לאחר תקנון לגיל, מין, רמות כולסטרול כולל, טריגליצרידים, HDL ו-hs-CRP, מדד מסת גוף, רמת השכלה, מצב משפחתי, תסמיני דיכאון, עישון פעיל, צריכת אלכוהול, יתר לחץ דם, מחלת לב כלילית, אירוע מוחי, מחלת ריאות כרונית וממאירות.

בהשוואה למשתתפים עם רמות סוכר תקינות בדם, מניתוח רב-משתני עלה כי קצב הידרדרות הקוגניטיבית הגלובאלית עלה ב-0.012 סטיות תקן לשנה בנוכחות טרום-סוכרת וב-0.031 סטיות תקן לשנה בנוכחות סוכרת. בדומה, תפקודי הזיכרון, תפקוד ניהולי והתמצאות במרחב הידרדרו בקצב מואץ יותר בחולי סוכרת.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע את ההשפעות של הקפדה על איזון גליקמי אופטימאלי על קצב ההידרדרות הקוגניטיבית בחולים עם סוכרת.

Diabetologia. Published online January 25, 2018.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה