משפחה

מריחואנה עלולה להביא לעליה בסיכון להפרעות שימוש באופויאידים (Am J Psychiatry)

בניגוד לסברה הרווחת, ממחקר חדש עולה כי שימוש במריחואנה עשוי להביא לעליה בסיכון להתפתחות הפרעת שימוש באופיואידים. לדברי החוקרים, האמונה כי מריחואנה עשויה לצמצם את מגיפת השימוש באופיואידים זכתה לכיסוי תקשורתי נרחב, אך ממצאי המחקר הנוכחי מטילים ספק בהנחה כי שימוש נרחב יותר במריחואנה יוביל בצורה כלשהי לירידה בהיקף שימוש לא-רפואי באופיואידים.

החוקרים בחנו את הקשר בין שימוש במריחואנה בגל ראשון (2001-2002) ושימוש לא-רפואי באופיואידים הנמכרים עם מרשם רופא והפרעת שימוש באופיואידים בגל שני (2004-2005) בסקר National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions, שכלל למעלה מ-35,000 משתתפים בוגרים.

שימוש לא-רפואי באופיואידםם במרשם הוגדר כשימוש במשככי כאבים הדורשים מרשם רופא, ללא קבלת מרשם, בכמות, תדירות, או משך גדולים יותר מהרשום, או מסיבות שאינן המטרה בגינה הרופא המליץ על הטיפול, במהלך 12 החודשים שקדמו לסקר.

לאחר תקנון למאפייני המשתתפים (גיל, מין, מוצא/גזע, סיפור משפחתי, הפרעות שימוש בחומרים אחרים והפרעות חרדה ומצב רוח בגל הראשון), החוקרים זיהו קשר בין שימוש בקנאביס בגל הראשון ובין שימוש לא-רפואי באופיואידים (יחס סיכויים מתוקן של 3.54) והתחלת שימוש לא-רפואי באופיואידים (יחס סיכויים מתוקן של 2.62) בגל השני.

בקרב מבוגרים שדיווחו על שימוש לא-רפואי באופיואידים בגל הראשון, שימוש בקנאביס לווה בשימוש לא-רפואי מוגבר באופיואידים בגל השניה (יחס סיכויים מתוקן של 3.13).

באלו עם כאב בדרגה מתונה-עד-חמורה בגל הראשון, שימוש בקנאביס לווה בהיארעות מוגברת של שימוש לא-רפואי באופיואידים (יחס סיכויים מתוקן של 2.99) בגל השני, ועם היארעות מוגברת של התפתחות הפרעת שימוש באופיואידים, אם כי קשר זה לא היה מובהק סטטיסטית.

התפתחות הפרעת שימוש באופיואידים בגל השני אירעה בשכיחות גבוהה יותר באלו אשר בגל הראשון שהשתמשו במריחואנה לעיתים (2.9%), בתדירות גבוהה (4.3%) או בתדירות גבוהה מאוד (4.4%),  בהשוואה לאלו שלא השתמשו בסם (0.5%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי המחקר צפוי להוביל למחקרים נוספים במטרה להבין את הקשר המורכב בין שימוש בקנאביס, קנאביס רפואי ואופיואידים.

Am J Psychiatry. 2018;175:6-7, 47-53

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry עולה כי טיפול בבנזודיאזפינים בשלב מוקדם של הריון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפלה, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תכשירים ממשפחת בנזודיאזפינים יכולים לחצות בקלות את מחסום השליה ולהצטבר בריכוזים משמעותיים ברקמות עובר. לאור ההשפעה האפשרית של תרופות אלו על התרבות תאים ותהליכי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אפליקציה ראשונה מסוגה תחת מרשם רופא לחולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית. אפליקציית Rejoyn פותחה ע”י Otsuka Pharmaceutical ו-Click Therapeutics ותהיה זמינה עם מרשם בלבד למבוגרים בגילאי 22 שנים ומעלה, תחת טיפול רפואי, אשר כבר נוטלים טיפול בנוגדי-דיכאון. החברות מצפות כי האפליקציה תהיה זמינה להורדה […]

  • טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב- Atogepant(קיוליפטה) במינון 60 מ”ג פעם ביום הפחית משמעותית את מספר ימי מיגרנה בחודש לאחר 12 שבועות, בהשוואה לטיפול פומי ב-Rimegepant (נורטק) במינון 75 מ”D אחת ליומיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cephalalgia. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Atogepant ו-Rimegepant הן תרופות ממשפחת אגוניסטים ל-CGRP ומשמשות כטיפול למניעת מיגרנה. Atogepant מיועד למניעת […]

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה