משפחה

דיכאון חמור לאחר לידה מעלה את הסיכון להפרעות התנהגות בילד (JAMA Psychiatry)

בילדים לאימהות הסובלות מדיכאון חמור וממושך לאחר-לידה סיכון גבוה כפליים להפרעות התנהגות, בהשוואה לילדים לאימהות שאינן סובלות מדיכאון לאחר לידה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת JAMA Psychiatry.

החוקרים אספו נתונים אודות משתתפים במחקר ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children), מחקר מבוסס-אוכלוסיה שכלל נשים הרות באזור מוגדר באנגליה. תאריך הלידה הצפוי של המשתתפות נע בין 1 באפריל, 1991, ועד 31 בדצמבר, 1992.

מדד EPDS (Edinburgh Postnatal Depression Scale) שימש לסיווג שלושה ספי חומרת דיכאון לאחר-לידה מתון, משמעותי וחמור. דיכאון הוגדר כממושך במידה ומדד EPDS היה מעל לסף בהערכה חודשיים ושמונה חודשים לאחר הלידה.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות דיכאון אימהי בשנה הראשונה לאחר הלידה ובשש נקודות זמן נוספות עד 11 שנים לאחר הלידה (9,848 ו-6,182 אימהות, בהתאמה, גיל ממוצע בעת הלידה של 28.5 שנים).  הם גם בחנו את נתוני הפרעות התנהגות בילדים בגיל 3.5 שנים, הציונים במתמטיקה בגיל 16 שנים ונוכחות דיכאון בגילאי 18 שנים (8,419, 5,198 ו-3,613 ילדים, בהתאמה).

מבין כלל הצאצאים במדגם, 4,227 (51%) היו בנים ו-4,060 (49%) היו בנות.

בהשוואה לנשים עם דיכאון לאחר-לידה שלא היה ממושך ונשים עם מדד EPDS מתחת לסף, עבור כל שלוש דרגות החומרה, בנשים עם דיכאון ממושך לאחר-לידה תועדו תסמיני דיכאון מוגברים עד 11 שנים לאחר הלידה. בין אם ממושך ובין אם לאו, דיכאון לאחר-לידה הכפיל את הסיכון להפרעות התנהגות בילד. יחס הסיכויים להפרעות התנהגות בילדים לאימהות עם דיכאון מתון לאחר-לידה עמד על 2.22, באלו עם דיכאון משמעותי יחס הסיכויים עמד על 1.91 ובאלו עם דיכאון חמור לאחר לידה תועד יחס סיכויים של 2.39.

דיכאון חמור וממושך היה חשוב במיוחד להתפתחות הילד, עם עליה משמעותית בסיכון לבעיות התנהגות בגיל 3.5 שנים (יחס סיכויים של 4.84), ציונים נמוכים יותר במתמטיקה בגיל 16 שנים (יחס סיכויים של 2.65) ושכיחות גבוהה יותר של דיכאון בגיל 18 שנים (יחס סיכויים של 7.44).

החוקרים מסכמים וכותבים כי דיכאון חמור וממושך לאחר-לידה באם מעלה את הסיכון להפרעות התנהגות בצאצא.

JAMA Psychiatry. Published online January 31, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה