משפחה

השוואת משטרי טיפול שונים בסטרואידים כנגד התלקחות אסתמה בילדים (J Pediatr.)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatrics עולה כי בטיפול בהתלקחויות אסתמה בילדים, אין הבדל ביעילות טיפול בפרדניזון/פרדניזולון מול טיפול בדקסמתזון, כאשר לאחרון תתכן עדיפות בעיניי המטופלים לאור נוחות הטיפול.

בהנחיות לטיפול בהתלקחויות אסתמה בילדים מציעים מתן סטרואידים סיסטמיים , כאשר הגישה המקובלת הינה מתן פרדניזון או פרדניזולון פומי למשך חמישה ימים. עם זאת, מחקרים לאחרונה מצאו כי מתן דקסמתזון מקובל יותר עבור המטופלים ולכן עשוי לשמש אפשרות טובה יותר, בפרט בילדים קטנים. עם זאת, חלק גדול מהמחקרים להערכת דקסמתזון בחנו מנה יחידה של הטיפול ומינוני הטיפול בסטרואידים השונים השתנו בין מחקרים כך שקשה היה לערוך השוואה בין מחקרים שונים.

במסגרת מחקר פרוספקטיבי, אקראי חדש בספר בחנו החוקרים שני מינוני דקסמתזון אל מול טיפול בן חמישה ימים בפרדניזון/פרדניזולון כנגד התלקחות אסתמה בילדים. מדגם המחקר כלל ילדים בגילאי 12 חודשים עד 14 שנים, שפנו לחדר מיון בין 2014-2015. הילדים אובחנו כחולי אסתמה במידה ותועדו לפחות שני אירועי צפצופים קודמים שהגיבו לביתא-אגוניסטים, וכולם נדרשו להדגמת תסמיני אסתמה בעת הגיוס למחקר (כולל צפצופים, קוצר נשימה, שיעול). המחקר לא כלל ילדים עם התלקחות חמורה, כמו גם ילדים שנדרשו לאשפוז ביחידות טיפול נמרץ, תמיכת חמצן בזרם גבוה או טיפול במגנזיום סולפאט.

הילדים טופלו לפי פרוטוקול קבוע, לרוב ניתנו 2-3 טיפולים בביתא-אגוניסטים במהלך 60 הדקות הראשונות וכן טיפול נוסף ב-Ipratropium Bromide. בילדים עם ריוויון חמצן בדם של פחות מ-93% ניתן טיפול בחמצן. הילדים שחולקו לטיפול בדקסמתזון טופלו במינון של 0.6 מ”ג/ק”ג (מינון מקסימאלי, 12 מ”ג) בתחילה וכן מנה שניה לאחר 24 שעות. בחולים שחולקו לטיפול בפרדניזון/פרדניזולון ניתן טיפול במינון 1.5 מ”ג/ק”ג בחדר המיון ולאחר מכן טיפול יומי במינון 1 מ”ג/ק”ג למשך ארבעה ימים.

במסגרת המחקר חולקו באקראי 590 ילדים ומעל 95% מהמשתתפים בשתי הקבוצות השלימו את המחקר. לא תועדו הבדלים באחוז החולים בכל קבוצה שחוו תסמינים ביום השביעי (56.6% מהמטופלים בדקסמתזון ו-58.3% מהמטופלים בפרדניזון/פרדניזולון). לא תועדו הבדלים בשיעור הילדים שנדרשו לטיפול נוסף בסטרואידים (7.8% לעומת 6.2%, בהתאמה) או בתדירות הקאות (פחות מ-5% בכל קבוצה). ביקורים חוזרים תועדו ב-4.6% ו-3.2% מהמטופלים, בהתאמה, ללא הבדל מובהק סטטיסטית. שיעורי ההיענות היו מעט טובים יותר בקבוצת הטיפול בדקסמתזון (99.3% לעומת 96%).

החוקרים סיכמו כי טיפול בדקסמתזון מהווה אפשרות חשובה לטיפול בהתלקחויות אסתמה בילדים וכן היה דומה ביעילותו לפרדניזון/פרדניזולון.

J Pediatr.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה