האם דיאטה נטולת גלוטן עלולה להיות מסוכנת? (Clin Gastroenterol Hepatol)

פרופ’ דיוויד ג’ונסון, מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי בבית הספר לרפואה של מזרח וירג’יניה התייחס לנושא היתרונות והחסרונות של דיאטה נטולת גלוטן.

לדבריו, ככל הנראה, דיאטה נטולת-גלוטן אינה מועילה למצב הבריאותי והוא מציין מחקר ממאיו קליני שהציע כי תתכן הצטברות של מתכות כבדות בעקבות דיאטה זו, עם סיכון לרעילות נלווית.

מבחינה מעמיקה יותר של הנושא עולה כי שוק המזון ללא-גלוטן גדל משמעותית בארצות הברית. בשנת 2006, מדובר היה בשווי שוק של כ-0.9 מיליארד דולרים, בעוד שהצפי הוא שבשנת 2020 יגיע שווי שוק זה ל-24 מיליארד דולרים. עוד משערים כי עד 1% מתושבי ארצות הברית סובלים ממחלת צליאק ולכן ברור כי קבוצה זו לבדה אינה האחראית לגדילה האקספוננציאלית של שוק זה.

פרופ’ ג’ונסון מספר כי מספר לא מבוטל של מטופלים מגיעים למרפאתו ומדווחים כי הם חשים טוב יותר תחת דיאטה נטולת-גלוטן, או שהם סבורים כי מדובר בדיאטה בריאה יותר. ממצאים אלו עולים בקנה אחד עם סקר שמצא כי מרבית האמריקאים סבורים כי דיאטה נטולת-גלוטן הינה תזונה בריאה יותר.

עם זאת, יש עדויות שפורסמו לאחרונה המציעות כי לא כך הדבר, לפחות מנקודת מבט קרדיווסקולארית. דיאטה זו אינה בריאה יותר מדיאטה רגילה וייתכן כי אף כרוכה בסיכונים מסוימים מסיבות אחרות, כולל הסרת חלק גדול מהסיבים התזונתיים והתבססות על מזונות כמו אורז או מאכלי ים. יש עדויות לפיהן מאכלי ים בפרט עלולים לחשוף את האדם לרמות גבוהות של מתכות כבדות.

באותו מחקר ממאיו קליניק, החוקרים התבססו על מאגר ארצי ובדיקות סקר רפואיות, שבוצעו כל שנה באוכלוסיה נתונה בין 2009 עד 2012. הם בחנו גם שאלוני תזונה ומצאו כי למעלה מ-11,000 נשאלים לא הקפידו על דיאטה נטולת-גלוטן וכי 115 הקפידו על תזונה זו. מעניין לציין, כי רק 11 מבין אותם 115 אכן אובחנו עם מחלת צליאק. ממצאים אלו מדגישים את העובדה שרבים מקפידים על דיאטה נטולת-גלוטן, אעפ”י שאינם סובלים ממחלת צליאק.

החוקרים בחנו את תוצאות הבדיקות הסר ולוגיות ובדיקת רמות מתכות כבדות בדם. באלו שהקפידו על דיאטה נטולת-גלוטן תועדו רמות גבוהות יותר משמעותית של קדמיום, כספית, ובפרט, עופרת, החשובים במיוחד בכל הנוגע לחשש מפני רעילות מתכות כבדות. רמות אלו לא היו בטווח הרעיל, אם כי ההבדלים היו ברורים מאוכלוסיית הנבדקים שלא הקפידו על דיאטה נטולת-גלוטן.

לאחר מכן, הם בחרנו קבוצה אקראית שכללה 3,901 משתתפים שלא הקפידו על דיאטה נטולת-גלוטן ו-32 שהקפידו על דיאטה זו, להערכת רמות ארסן בשתן. רמות אלו היו בטווח הרעיל בקרב אלו שהקפידו על דיאטה נטולת-גלוטן. חשוב לזכור כי ארסן הינו חלק מטיפולי רפואה סינית מסורתית מזה שנים רבות, אך גם מוכר כרעל. הצטברות ארסן ומתכות כבדות עשויה להוביל לסיבוכים רפואיים.

פרופ’ ג’ונסון סבור כי ממצאים אלו בהחלט מהווים סימן לצורך בניטור אחר חולים הנדרשים לדיאטה נטולת-גלוטן, דוגמת חולי צליאק, בפרט מעקב אחר רמות ארסן. ההצטברות של מתכות כבדות אלו, ורעלים אחרים, בעקבות הקפדה לאורך החיים על דיאטה נטולת-גלוטן, עשויה להיות בעלת השלכות משמעותיות שפשוט אינן מובנות דיו כיום.

Clin Gastroenterol Hepatol. 2017 Feb 20

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה