משפחה

מה בין ריכוז נתרן בדם ובין התפקוד הקוגניטיבי בגברים מבוגרים? (Clin J Am Soci Nephrol)

ריכוז נמוך של נתרן בדם מלווה בליקוי קוגניטיבי והידרדרות קוגניטיבית בגברים מבוגרים, כך עולה מתוצאות מחקר MrOS (Osteoporotic Fractures in Men), אשר פורסמו בכתב העת Clinical Journal of the American Society of Nephrology. ממצאים אלו תומכים בעדויות שפורסמו לאחרונה וקשרו בין ירידה קלה בריכוז נתרן בדם, העשויה שלא לזכות לתשומת לב רפואית.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 5,435 גברים, בגיל ממוצע של 74 שנים, שלקחו חלק במחקר MrOS. מטרתם הייתה לבחון את הקשר האפשרי בין היפונתרמיה ובין ליקוי והידרדרות קוגניטיבית.

מהתוצאות עלה קשר בין ריכוז נתרן בשליש התחתון של הנורמה (126-140 מילימול/ליטר) ובין סיכון מוגבר משמעותית לליקוי קוגניטיבי, הן בניתוח מתוקן והן בניתוח לא-מתוקן. עוד זוהה קשר בין השליש התחתון של רמות נתרן בדם ובין עליה מובהקת סטטיסטית בסיכון לליקוי קוגניטיבי, כמו גם השליש הגבוה ביותר של רמות נתרן בדם (143-153 מילימול/ליטר). השליש השני (ריכוז נתרן בדם בטווח 141-142 מילימול/ליטר) שימש כקבוצת ייחוס.

היפונתרמיה קלינית (ריכוז נתרן של מתחת ל-136 מילימול/ליטר) לווה בעליה של פי 2.35 בסיכויים לליקוי קוגניטיבי בתחילת המחקר. עם זאת, היפונתרמיה קלינית לא נקשרה באופן מובהק עם ליקוי קוגניטיבי. אחת המגבלות נובעת מכך שרק ב-52 חולים תועדו היפונתרמיה בתחילת המחקר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במחקר זה, רמות נתרן מעט נמוכות נקשרו עם ליקוי קוגניטיבי קיים וכן הידרדרות קוגניטיבית בגברים מבוגרים. דרושים מחקרים נוספים במטרה לקבוע אם תיקון רמות הנתרן בדם עשוי להביא לשיפור התפקוד הקוגניטיבי.

Clin J Am Soci Nephrol 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה