משפחה

נתונים חדשים מעידים על תועלת דומה לדיאטה דלת-שומנים ודיאטה דלת-פחמימות (JAMA)

ממחקר DIETFITS (Diet Intervention Examining the Factors Interacting With Treatment Success), שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA במהלך חודש פברואר, עולה כי היקף הירידה במשקל לאחר שנה אחת היה דומה עם דיאטה בריאה דלת-שומנים או דיאטה בריאה דלת-פחמימות. יתרה מזאת, דפוס הגנוטיפ או היקף הפרשת אינסולין לא ניבאו עדיפות לסוג דיאטה אחד על-פני השני.

החוקרים גייסו למחקר 609 מבוגרים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר, להקפדה על דיאטה בריאה דלת-פחמימות או דלת-שומנים בין 2013 ועד 2015. המשתתפים במחקר היו בעלי רמת השכלה גבוהה ויכלו להרשות לעצמם מוצרי מזון באיכות גבוהה. המשתתפים היו בגילאי 18-50 שנים (גיל ממוצע של 40 שנים), עם מדד מסת גוף של 28-40 ק”ג למטר בריבוע.

המשתתפים לקחו חלק ב-22 מפגשים בקבוצות קטנות לשינוי התנהגותי, אשר נערכו אחת לשבוע במשך שמונה שבועות, ולאחר מכן אחת ל-2-3 שבועות עד שישה חודשים, בהמשך נערכו מפגשים אלו על-בסיס חודשי למשך שנה אחת.

מומחים לתזונה הדריכו את המשתתפים בקבוצות הדיאטה השונות להפחית את צריכת השומנים או הפחמימות ל-20 גרם/יום, במהלך שמונת השבועות הראשונים. לאחר מכן, הם היו רשאים להוסיף בהדרגה 5-15 גרם/יום של שומנים או פחמימות בשבוע, עד שהגיעו לרמת הצריכה הנמוכה ביותר עליה סברו כי יצליחו לשמור לעד.

שתי הקבוצות קיבלו הוראה לצרוך כמות רבה של ירקות; לצמצם צריכת מאכלים עם תוספי סוכר ושומני טראנס; ולהתמקד באכילת מזון שעבר עיבוד מינימאלי ומזון מלא. הם לא קיבלו הוראה מפורשת להפחית את כמות הקלוריות בתזונה. עם זאת, עודדו אותם להקפיד על פעילות גופנית וכן הדריכו אותם באשר לגישות שינוי אורחות חיים במטרה לשפר את ההיענות לדיאטה.

המשתתפים השלימו בדיקות דם לקביעת נוכחות פולימורפיזם של שלושה גנים (PPARG, ADRB2 ו-FABP2) הקשורים בפולימורפיזם של פחמימות ושומנים. המשתתפים סווגו כבעלי גנוטיפ שסברו כי יגיב לדיאטה דלת-שומנים, דלת-פחמימות, או לכזה שלא צפוי להגיע לדיאטות אלו.

לאחר שנה אחת, בממוצע, אלו בקבוצת דיאטה דלת-שומנים ירדו 5.3 ק”ג במשקל גופם ואלו בדיאטה דלת-פחמימות ירדו 6.0 ק”ג, הבדל שלא היה מובהק סטטיסטית. השינוי במשקל הגוף בכל קבוצה נע בין ירידה של 30 ק”ג ועד עליה של 10 ק”ג.

החוקרים כותבים כי בניגוד להשערת המחקר, לא זוהה קשר בין דפוס הגנוטיפ או בין רמות אינסולין בתחילת הדרך ובין סיכויי ההצלחה של משטר תזונה מסוים. הם סבורים כי המחקר סוגר את הדלת על חלק מהשאלות, אך מותיר מספר שאלות פתוחות.

JAMA. Published online February 20, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה