האם קרם Fluorouracil עשוי למנוע סרטן עור שאינו-מלנומה (JAMA Dermatol)

מתוצאות מחקר אקראי חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology, עולה כי טיפול בקרם Fluorouracil 5% מלווה בירידה משמעותית, אך זמנית, במספר נגעי SCC (Squamous Cell Carcinoma) שדרשו התערבות ניתוחית. מנגד, הטיפול המקומי לא הביא להפחתת נגעי BCC (Basal Cell Carcinoma), גם במהלך השנה הראשונה לטיפול.

במטרה לבחון אם Fluorouracil עשוי להפחית את מספר הממאירויות העוריות שאינן-מלנומה, אשר דרשו התערבות ניתוחית במהלך תקופה של ארבע שנים, החוקרים כללו 932 משתתפים ממדגם Veterans Affairs (98% גברים, גיל חציוני של 70 שנים). מתנדבים אלו חולקו באקראי לשימוש מקומי ב- Fluorouracil 5% (468 משתתפים) או קרם פלסבו (464 משתתפים), שנמרחו על הפנים והאוזניים פעמיים ביום, לאורך 2-4 שבועות. המחקר לא כלל משתתפים בסיכון גבוה לממאירויות עוריות אלו בשל טיפול לדיכוי חיסוני או תסמונות גנטיות.

לאורך ארבע שנות המחקר לא תועדה ירידה במספר ממאירויות עוריות שאינן מלנומה ולא תועדו הבדלים בזמן עד לממאירות עורית ראשונית. החוקרים מדווחים לא במהלך השנה הראשונה לא חלה ירידה במספר נגעי BCC. עם זאת, במהלך השנה הראשונה לאחר הטיפול, שיעור קטן יותר של מטופלים בקבוצת הטיפול הפעיל פיתחו SCC (5 חולים, 1%) לעומת קבוצת הפלסבו (20 חולים, 4%) ירידה של 75% בסיכון ל-SCC הדורש התערבות ניתוחית.

טיפול מקומי ב- Fluorouracil לווה עוד בירידה בכל הממאירויות העוריות שאינן מלנומה שטופלו בניתוח Mohs Surgery לאורך 4 שנות המחקר.

טיפול מקומי ב- Fluorouracil לווה בתופעות לוואי צפויות שכללו אודם, גלד וגירוי מקומי; עם זאת, 87% מהמשתתפים במחקר דיווחו כי היו חוזרים על הטיפול במידה והנ”ל יפחית את הסיכון לממאירות עורית בעתיד.

החוקרים כותבים כי נראה שההשפעה של טיפול מקומי ב- Fluorouracil הינה קצרת-טווח; לא תועדה ירידה בהיארעות ממאירויות עוריות שאינן מלנומה במהלך 4 שנות המחקר. לא ברור אם טיפול מקומי נוסף בקרם Fluorouracil יסייע במניעת ממאירויות אלו. יתרה מזאת, המחקר לא נועד לבחון את התועלת ההישרדותית האפשרית של טיפול מקומי ב- Fluorouracil ויהיה מעניין לערוך השוואה של ההיסטולוגיה האגרסיבית או צורך בהתערבות פחות אגרסיבית.

JAMA Dermatol. 2018;154:167-174

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה