משפחה

תחושת דמורליזציה נפוצה בקרב חולי פרקינסון ועשויה להשפיע על התגובה לטיפול תרופתי (Neurology)

במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי דמורליזציה, השונה במאפייניה מדיכאון, הינה בעיה נפוצה בחולי פרקינסון ונקשרה עם הפרעה בתפקוד המוטורי. לדבריהם, כ-20% מחולי פרקינסון עשויים לסבול מדמורליזציה, כאשר חלק גדול מהם אינם סובלים מדיכאון.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את שיעורי ההימצאות והמאפיינים של דמורליזציה בחולי פרקינסון. חולים עם מחלת פרקינסון וביקורות גויסו באופן פרוספקטיבי ממרפאות הפרעות תנועה. דמורליזציה הוגדרה בנוכחות מדד חיובי בשאלון Diagnostic Criteria for Psychosomatic Research, Demoralization או בנוכחות מדד של 24 נקודות ומעלה לפי Kissne Demoralization Scale. דיכאון הוגדר בנוכחות מדד Patient Health Questionnaire-9 של 10 נקודות ומעלה.

החוקרים מדווחים כי שכיחות דמורליזציה עמדה על 18.1% בקרב 94 חולי פרקינסון ועל 8.1% מבין 86 מהביקורות (p=0.05). פרט לכך, שתי קבוצות היו דומות בגיל, מין, רמת השכלה, רמת הכנסה, גזע ומצב משפחתי. למרות שדמורליזציה הייתה קשורה בקשר הדוק עם דיכאון, זוהו חולים עם הפרעה אחת, אך ללא השניה. בקרב משתתפים עם מחלת פרקינסון, 7 מבין 19 (36.8%) חולים עם דיכאון, לא סבלו מדמורליזציה ו-5 מבין 17 (29.4%) מאלו עם דמורליזציה לא סבלו מדיכאון.

במדגם כולו, נוכחות מחלת פרקינסון (יחס סיכויים של 2.60) נקשה עם דמורליזציה, ביחד עם גיל צעיר יותר ואדם לא-נשוי בהווה. בקבוצת החולים עם מחלת פרקינסון, גיל צעיר יותר ומדד Unified Parkinson’s Disease Rating Scale, part III נקשרו עם דמורליזציה (יחס סיכויים של 1.06).

החוקרים מסכמים וכותבים כי דמורליזציה הינה תופעה נפוצה בחולי פרקינסון ונקשרה עם הפרעה בתפקוד מוטורי. במקרים של דמורליזציה, החולים סובלים מחוסר יכולת להתמודד עם מצבם, כך שמדובר בתופעה שונה מדיכאון. גישות הטיפול גם כן שונות ולכן חשוב לזהות דמורליזציה בחולי פרקינסון.

Neurology 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה