משפחה

החשיבות האנדוקרינית של התריסריון במאבק בהשמנה וסוכרת מסוג 2 (Gastroenterology )

כשער למעיים התריסריון מהווה יעד מושך לטיפול בהשמנה, תנגודת לאינסולין וסוכרת מסוג 2 ולגסטרואנטרולוגים עשוי להיות תפקיד מפתח בהקשר זה, מאחר ולהם גישה לתריסריון במהלך בדיקות אנדוסקופיות. במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology כותבים המומחים כי התריסריון הינו איבר אנדוקריני חשוב, המייצר הרבה הורמונים בעלי השפעה חשובה על מטבוליזם ותחושת שובע.

מעקף כירורגיה של התריסריון, האזור בו מתחילה ספיגת חומרי תזונה, הוכח כבר כצעד המביא לשיפור ניכר בהיפרגליקמיה בחולים עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, למרות שמסמך קונצנזוס משנת 2016 המליץ על הכללת ניתוח בריאטרי בהנחיות לטיפול בסוכרת מסוג 2, מאחר ומדובר בפרוצדורות פולשניות השימוש באפשרות זו מוגבל.

חוקרים מחפשים אחר גישות חדשות לטיפול בתריסריון, כאשר היעדים הספציפיים כוללים את מאפייני הרירית, דוגמת תאים אנטרו-אנדוקריניים, חלבונים בצמתים בין התאים ועובי הרירית בחולים עם תסמונת מטבולית וסוכרת מסוג 2. השיטות השונות מתבססות על פרופיל המיקרוביום ומטבולומים ומחקרים אלו יסייעו לזהות את האינטראקציה בין מאפייני התריסריון והידרדרות או שיפור מטבולי בחולים עם סוכרת מסוג 2.

אחת הגישות החדשות בשלבי מחקר הינה Endoscipic Resurfacing של רירית התריסריון, שהוכיחה כמביאה לשיפור קליני בהיפרגליקמיה בחולים עם סוכרת מסוג 2. הפרוצדורה כוללת הרמה ולאחר מכן אבלציה של הרירית. הפרוצדורה עשויה להשפיע על ייצור הסוכר בכבד, ככל הנראה במנגנון ריגוש אינסולין. דרושים מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת תוצאות גישה זו.

לתריסריון מיקרוביום עשיר משלו ושינויים חריגים באזור זה עשויים להשפיע על המאזן המטבולי ולהוביל להתפתחות סוכרת מסוג 2. ייתכן כי שינוי המיקרוביום ישפיע לטובה על התריסריון ועל המצב הרפואי של החולים.

עוד חשוב לזכור כי התריסריון הוא האתר הראשון במעי בו פועלות חומצות מרה, אשר לאחר מכן משפיעות על כל מערכת העיכול. התערבות ברמה זו עשויה להוביל להשפעה ארוכת-טווח במורד הדרך. דרך מסלולי מעבר אותות, חומצות מרה יכולות לשנות את ההוצאה האנרגית ואת המטבוליזם של סוכרים ושומנים.

ישנה חשיבות אפשרית גם ל-GLP (Glucagon Like Peptide), המשפיע על הפרשת אינסולין. אתחול מחדש של תפקוד תאי אינקרטינים ברירית התריסריון עשויה להשפיע לטובה באוכלוסיות אלו.

התריסריון גם מעוצבב באופן נרחב ע”י מערכת עצבים אוטונומית של מערכת העיכול, כאשר הנוירונים התחושתיים מגיבים לגירוי מכאני וכימיק ע”י הפעלת שרירים במעי ובקרת הפרשת אנזימים, הורמונים ונוירוטרנסמיטורים. בהשמנה ובסוכרת מסוג 2 ישנה הפרעה בתפקוד ציר מערכת עיכול-מוח וייתכן כי שינוי מסלולים עצביים אלו ישפיע לטובה על המאזן המטבולי של החולים.

Gastroenterology  2018; 154 (4):773-777

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה