משפחה

הבדלים מגדריים בתוצאות לאחר אוטם לבבי עם עליות מקטע ST (מתוך JAMA Intern Med)

הבדלים מגדריים בפתופיזיולוגיה עשויים לתרום לשיעורי התמותה המוגברים בנשים צעירות עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, בהשוואה לגברים באותה קטגוריית גיל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם הסיכון לתמותה 30 ימים לאחר אוטם לבבי עם עליות מקטע ST גבוה יותר בנשים, בהשוואה לגברים, ואם כך הדבר, אזי לבחון את חשיבות גיל, תרופות והתערבות כלילית מילעורית על הסיכון הנ”ל.

בתקופה שבין ינואר 2010 ועד ינואר 2016, סך כולל של 8,834 נשים אושפזו וטופלו בשל אוטם לבבי עם עליות מקטע ST ב-41 בתי חולים במאגר ISACS-TC (International Survey of Acute Coronary Syndromes in Transitional Countries). 

החוקרים בחנו את הנתונים הדמוגרפיים, מאפייני הבסיס, הפרופיל הקליני והטיפול התרופתי בתוך 24 שעות והתערבות כלילית מילעורית ראשונית. התוצא העיקרי היה שיעורי התמותה המתוקנים לאחר 30 ימים.

מדגם המחקר כלל 2,657 נשים, בגיל ממוצע של 66.1 שנים ו-6,177 גברים, בגיל ממוצע של 59.9 שנים. שיעורי התמותה לאחר 30 ימים היו גבוהים יותר משמעותית בנשים, בהשוואה לגברים (11.6% לעומת 6%). ההבדלים המגדריים בשיעורי התמותה היו קטנים יותר בניתוח שהוגבל לגברים ונשים שהשלימו התערבות כלילית מילעורית ראשונית (7.1% לעומת 3.3%).

לאחר תקנון רב-משתני למחלות רקע ומשתני טיפול, בנשים מתחת לגיל 60 שנים תועד סיכון גבוה יותר לתמותה מוקדמת, בהשוואה לגברים באותה קטגוריית גיל (יחס סיכויים של 1.88). הסיכון בתתי-קבוצות חולים בגילאי 60-74 שנים ואלו מעל גיל 75 שנים לא היה שונה באופן מובהק סטטיסטית בין המינים. לאחר תקנון למאפייני הבסיס, הקשר בין מין, קטגוריית גיל ושיעורי התמותה לאחר 30 ימים היה דומה (יחסי סיכויים של 1.56, 1.49 ו-1.21, בהתאמה).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין גיל צעיר יותר ובין שיעורי תמותה גבוהים יותר בנשים 30 ימים לאחר אוטם לבבי עם עליות ST, גם לאחר תקנון לטיפול תרופתי, התערבות כלילית מילעורית ראשונית ומחלות רקע אחרות. הבדל זה קטן יותר לאחר גיל 60 ולא קיים עוד בנשים המבוגרות ביותר.

JAMA Intern Med. Published online April 9, 2018.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה