משפחה

קריטריוני סקירה לטרום-סוכרת וסוכרת מפספסים כמחצית מהחולים (J Gen Intern Med)

קריטריוני הסקירה הנוכחיים לסוכרת, המבוססים על גיל ומשקל בלבד, כפי שמומלץ לפי ה-USPSTF (US Preventive Services Task Force), עשויים לפספס עד מחצית מהמקרים של טרום-סוכרת וסוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת Journal of General Internal Medicine.

השימוש בקריטריונים אחרים על-בסיס גורמי סיכון גבוה (סוכרת הריונית, תסמונת שחלות פוליציסטיות, מיעוט אתני ו/או סיפור משפחתי של סוכרת) עשוי להביא לשיפור זיהוי הפרעה ברמות סוכר בדם. מדובר במחקר הארצי המייצג הראשון להערכת ההשפעה של הרחבת קריטריוני סקירה לשיפור זיהוי סוכרת.

המלצות ה-USPSTF משנת 2015 המליצו על בדיקות סקר לסוכרת וטרום-סוכרת בקרב מבוגרים בגילאי 40-70 שנים, בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר. המלצות הציעו, אך לא המליצו רשמית, על בדיקות סקר מוקדמות יותר באלו עם גורמי סיכון מסוימים לסוכרת, כולל היסטוריה של סוכרת הריונית, תסמונת שחלות פוליציסטיות, מיעוט אתני, או סיפור משפחתי של סוכרת (קריטריונים מורחבים).

להשוואת קריטריוני הסקירה של ה-USPSTF מול הקריטריונים המורחבים, החוקרים השלימו מחקר חתך על-בסיס נתוני מדגם ארצי מייצג של משתתפים בסקר NHANES לשנים 2011-2014. המחקר כלל 3,643 מבוגרים, שמעולם לא אובחנו כחולי סוכרת. הפרעה במשק הסוכר בדם הוגדרה בנוכחות ריכוז המוגלובין מסוכרר של 5.7% ומעלה, ריכוז סוכר בדם בצום של 100 מ”ג/ד”ל ומעלה ו/או ריכוז סוכר שעתיים לאחר העמסת סוכר של 140 מ”ג/ד”ל ומעלה.

החוקרים מצאו כי ב-49.7% מהמשתתפים במחקר זוהו מדדי סוכר חריגים שלא אובחנו קודם לכן. מהערכה לפי מוצא/גזע עלה כי שיעורי ההימצאות עמדו על 48.6% בקרב לבנים לא-היספאנים, 54% בקרב שחורים, 50.9% בקרב היספאנים/לטיניים ו-51.2% בקרב אסייאתים.

על-פי הערכות אלו, החוקרים חישבו כי ניתן לצפות לכ-105.1 מיליון אמריקאים עם הפרעה לא-מאובחנת במשק הסוכר בדם.

עם זאת, כאשר הם התמקדו באלו שענו על הקריטריונים המצומצמים של ה-USPSTF, אזי היו מזוהים רק 47.3% מאלו עם הפרעה אמיתית במשק הסוכר בדם (רגישות). הקריטריונים המוגבלים ינפו נכונה 71.4% מאלו בהם באמת אין הפרעה במשק הסוכר בדם (סגוליות).

הקריטריונים המורחבים הובילו לתוצאות טובות יותר בזיהוי המקרים האמיתיים של הפרעה במשק הסוכר בדם וזיהו 76.8% מהחולים שהיו חיוביים-אמיתיים. מנגד, הקריטריונים המורחבים ינפו רק 33.8% מהאלו שבאמת אינם סובלים מהפרעה במשק הסוכר בדם.

משמעות הממצאים היא כי באמצעות הקריטריונים המורחבים מספר המקרים המפוספסים של הפרעה במשק הסוכר יהיה קטן יותר, אך זאת על-חשבון בדיקות רבות יותר במספר גדול יותר של מטופלים, כאשר בחלק גדול מהם התוצאות יהיו תקינות.

J Gen Intern Med. Published online April 13, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה