משפחה

דיאטה דלה מאוד בפחמימות עשויה לשפר איזון גליקמי בחולי סוכרת מסוג 1 (Pediatrics)

בקרב חולים עם סוכרת מסוג 1, הקפדה על דיאטה דלה מאוד בפחמימות (VLCD או Very Low Carbohydrate Diet) עשויה לסייע בשיפור איזון גליקמי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Pediatrics.

הסקר כלל 316 תגובות ממבוגרים עם סוכרת מסוג 1 והורים לילדים עם סוכרת מסוג 1. משתתפים אלו היו חברים בקבוצת פייסבוק של חולים עם סוכרת מסוג 1, אשר הקפידו על דיאטה דלה מאוד בפחמימות.

מהתגובות לסקר בקרב חולים עם סוכרת מסוג 1 עלה כי באלו שהקפידו על דיאטה דלה מאוד בפחמימות תועד איזון גליקמי טוב מאוד ריכוז המוגלובין מסוכרר ממוצע של 5.67%. בסיכומו של דבר, 97% מהמשתתפים הללו השיגו את יעדי האיזון הגליקמי המומלצים לפי ה-ADA. רמות הסוכר הממוצעות בדם בתת-קבוצה של חולים שדיווחו על ערכים אלו עמדו על 104 מ”ג/ד”ל.

בקרב אלו שהקפידו על הדיאטה הנ”ל תועדו גם מעט מאוד תופעות לוואי, כאשר רק 2% מכלל המשיבים דיווחו על אשפוז על-רקע סוכרת במהלך השנה האחרונה 1% בשל קטואצידוזיס ו-1% בשל היפוגליקמיה.

לאחר החלפה מדיאטה רגילה לדיאטה דלה מאוד בפחמימות, המשתתפים דיווחו על שינוי ממוצע בריכוז המוגלובין מסוכרר של 1.45%-. עוד זוהתה עליה של כ-0.1% בריכוז המוגלובין מסוכרר עבור כל צריכה נוספת של 10 גרם פחמימות.

המקור והכמות של הפחמימות שצרכו המשתתפים השפיעו על היפרגליקמיה לאחר-ארוחה ועל השונות הגליקמית יותר מכל גורם תזונתי אחר.

רופאי הילדים של החולים סיפקו את הנתונים הקליניים אודות הילדים שנכללו במחקר ומאלו עלה כי חלה ירידה מסוימת בגובה הילדים לאחר אבחנת סוכרת מסוג 1.  ייתכן כי הירידה בקצב הגדילה הקדימה את השינוי התזונתי או שהופיעה לאחר מכן, והיקף הירידה היה דומה בהיקפו לירידות שתוארו בעבר בממוצע סטיות תקן גובה חולים עם סוכרת מסוג 1. משילוב הנתונים אין הוכחות להשפעה שלילית של דיאטה דלה מאוד בפחמימות על הגדילה, אך דרושים מחקרים נוספים לבחינת סוגית זו.

Pediatrics 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה