האם קיים קשר גנטי בין השמנה ובין הרגלי עישון? (BMJ)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The BMJ עולה קשר בין נטיה גנטית להשמנה ועישון, לאחר שהחוקרים מצאו כי הקשר בין מדד מסת גוף ובין מדדי חשיפה לעישון נבעו בעיקר מצבר SNP (Single Nucleotide Polymorphism) במסלולים עצביים.

מטרת המחקר הייתה לבחון אם מדד מסת הגוף, אחוז השומן בגוף והיקף מותניים משפיעים על הרגלי עישון ותדירות עישון.

החוקרים השלימו מחקר הקצאה אקראית מנדליאנית על-בסיס נתוני UK Biobank עם נתונים נוספים ממאגר TAG (Tobacco and Genetics). בסיכומו של דבר, הם כללו במחקר 372,791 משתתפים ממוצא אירופאי ממאגר UK Biobank ו-74,035 משתתפים ממאגר TAG.

התוצא העיקרי היה הסיכון לעישון בהווה או בעבר, מספר הסיגריות שעישנו כל יום וגיל התחלת עישון. לדברי החוקרים, עישון עשוי להפחית השמנה עקב תאבון מופחת בקרב מעשנים, אך גם המצב ההפוך אפשרי, כאשר השמנה מעלה את הסיכויים להתחלת עישון ועישון בתדירות גבוהה יותר.

מניתוח הנתונים עלה כי כל עליה של סטיית תקן אחת במדד מסת הגוף (4.6) לוותה בסיכון מוגבר לעישון בהווה או בעבר (יחס סיכויים של 1.18, p<0.00). קשר זה תועד גם בקרב משתתפים במאגר TAG (יחס סיכויים של 1.19, p=0.003).

יתרה מזאת, החוקרים מדווחים כי כל עליה של סטיית תקן אחת במדד מסת הגוף הובילה לעליה משוערת בתדירות עישון בהיקף של 0.88 סיגריות ביום בקרב משתתפים ממאגר UK Biobank ובהיקף של 1.27 סיגריות ביום בקרב אלו במאגר TAG. תוצאות דומות תועדו בהערכת אחוז השומן בגוף והיקף המותניים בקרב משתתפים בשני מאגרי הנתונים.

החוקרים כותבים כי ממצאים אלו מצביעים בבירור כי להשמנה השפעה משמעותית על הרגלי עישון. לממצאים עשויות להיות השלכות חשובות עבור התערבויות הנוגעות לבריאות הציבור במטרה להפחית את שיעורי הימצאות גורמי סיכון אלו.

BMJ 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.