משפחה

מומחים מזהירים מפני שימוש במערכות בינה מלאכותית ברפואה (מתוך כנס ה- Human Intelligence and Artificial Intelligence in Medicine Symposium)

העניין הרב כיום סביב מערכות לימוד מכונה ובינה מלאכותית הוא עצום, עם כותרות על-בסיס כמעט יומיומי המעידות על מודל חדש העשוי להביא לשינוי אופן אבחנה או טיפול במחלות. עם זאת, מומחים בתחום נוקטים בגישה זהירה יותר, כאשר מספר מרצים במהלך כנס ה-Human Intelligence and Artificial Intelligence in Medicine Symposium הזהירו כי קיים פוטנציאל משמעותי לנזק למטופלים במידה ומערכות בינה מלאכותית ישולבו בשלב מוקדם מדי בקליניקה, ללא בקרה מספקת.

כלי תמיכה בהחלטות קליניות על-בסיס מערכות בינה מלאכותית ומודלים לחיזוי זכו לתשומת לב רבה בכתבי עת ובכלי התקשורת, אך הנתונים הזמינים עד כה אינם מספיקים בכדי לתמוך בשימוש קליני במערכות אלו. אין מחקרים פרוספקטיביים, מבוקרי-עמיתים, בנושא זה.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר כעת לפחות שלושה כלי מבוססי בינה מלאכותית לשימוש במרפאה. מערכת LVO Stroke Platform אושרה בפברואר האחרון במטרה לסייע בניתוח סריקות טומוגרפיה ממוחשבת לזיהוי סימני אירוע מוחי. מערכת IDx-DR אושרה בחודש אפריל ומבוססת על תוכנת בינה מלאכותית לזיהוי רטינופתיה סוכרתית במבוגרים עם סוכרת ונועדה לשימוש ע”י אנשים שאינם מומחים ברפואת עיניים. מערכת OsteoDeterct אושרה בשבוע שעבר ונועדה לסייע בזיהוי ואבחנת שברי שורש כף יד במבוגרים.

עם זאת, גם כלים אלו אינם מבוססים על נתונים פרוספקטיביים התומכים ביעילותם. כאשר חלק טוענים כי למודל בינה מלאכותית יכולות דיוק על-אנושיות, טענה זו מבוססת על בדיקות בחינה ולא על שימוש קליני.

להדגמת הסכנות האפשריות, אחד המרצים תיאר מודל בינה מלאכותית עליו עבוד ונועד להבחין בין חולים עם דלקת ריאות בסיכון גבוה לתמותה ממחלתם ולכן בהם תתכן תועלת רבה לטיפול אינטנסיבי יותר, בהשוואה לאלו בסיכון נמוך יותר, אותם ניתן לשחרר בבטחה מחדר המיון. נתונים מוקדמים הצביעו על דיוק טוב מאוד של הבדיקה. עוד עלה כי בחולי אסתמה סיכון נמוך יותר לתמותה מדלקת ריאות, בהשוואה לאלו ללא אסתמה, ולכן ניתן לשחררם הביתה בבטחה.

מנתונים אלו עלה כי אסתמה עשויה להיות גורם מגן, אך בסדרת הנתונים ששימשו להכשרת מודל בינה מלאכותית. אך הנ”ל הייתה גורם מגן בשל ערפלנים נלווים חולי אסתמה נטו לקבלת טיפול מוקדם יותר, מאחר והיו מודעים יותר לתפקוד הריאתי שלהם וייתכן כי אושפזו בבית חולים או ביחידת טיפול נמרץ בשל מחלה בדרגה קלה יותר, לאור הנטייה המוקדמת שלהם לסיבוכים.  עם זאת, המודל אינו יכול לקחת נתונים אלו בחשבון.

לאור היקף הנתונים הלא-ידועים בנושא, המומחים קוראים להשלים מחקרים פרוספקטיביים במטרה להבטיח כי מודלים לקבלת החלטות, המבוססים על מערכות בינה מלאכותית, יובילו לשיפור התוצאות ולא יגרמו נזק למטופלים.

מתוך כנס ה- Human Intelligence and Artificial Intelligence in Medicine Symposium

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה