משפחה

רמות גבוהות יותר של ויטמין D מלוות בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (J Natl Cancer Inst)

ריכוז גבוה יותר של ויטמין D בדם עד 100 ננומול/ליטר מלווה בסיכון נמוך יותר משמעותית לסרטן מעי גס ורקטום בנשים ובסיכון נמוך יותר, באופן לא-מובהק, בקרב גברים, בהשוואה לאלו עם חסר ויטמין D, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה, שפורסמו בכתב העת Journal of the National Cancer Institute.

החוקרים אספו נתונים אודות משתתפים מ-17 מדגמים, שכללו 5,706 חולים עם סרטן מעי גס ורקטום ו-7,107 ביקורות.

לאחר מעקב ממוצע של 5.5 שנים, בקרב משתתפים בחמישון התחתון של רמות ויטמין D תועד סיכון יחסי גבוה ב-23% לסרטן מעי גס ורקטום, בעוד שבאלו בחמישון העליון תועד סיכון נמוך ב-21% לממאירות. תקנון למדד מסת גוף ופעילות גופנית לא השפיע משמעותית על הערכות סיכון אלו.

החוקרים בחנו עוד את הקשר בין רמות ויטמין D בטווח בין 75 ועד 87.5 ננומול/ליטר ומצאו כי בנבדקים עם רמות ויטמין D בטווח זה תועד סיכון יחסי נמוך ב-19% לסרטן מעי גס ורקטום. בקרב משתתפים עם רמות ויטמין D בטווח שבין 75-100 ננומול/ליטר, הסיכון היחסי לממאירות היה נמוך ב-22%, בהשוואה למשתתפים עם הרמות הנמוכות ביותר של ויטמין D הנחשבות כמספקות לבריאות העצם.

בקרב משתתפים עם רמות ויטמין D של 100 ננומול/ליטר ומעלה לא תועדה הגנה נוספת מפני הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום.

במודלים רציפים, כל עליה של 25 ננומל/ליטר בריכוז ויטמין D לוותה בסיכון נמוך יותר משמעותית לסרטן מעי גס ורקטום בנשים ובגברים יחדיו עם ירידה של 13% בסיכון היחסי.

בנשים, הירידה בסיכון הייתה מעט גדולה יותר מ-19%. עם זאת, בקרב גברים, הירידה לא נותרה עוד מובהקת סטטיסטית, עם ירידה בסיכון יחסי של 7% בלבד. השפעה מגנה של רמות ויטמין D גבוהות יותר תועדה בכל תתי הקבוצות.

ממצאי המחקר מציעים כי ריכוז ויטמין D אופטימאלי להפחתת הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום נע בין 75-100 ננומול/ליטר, ריכוז גבוה מהמומלץ לשמירה על בריאות העצם.

J Natl Cancer Inst. Published online June 14, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה