משפחה

האם חשיפה לנוגדי-דיכאון לפני הלידה מעלה את הסיכון לאוטיזם? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ASCP)

מטה-אנליזה חדשה של מחקרים שבחנו חשיפה טרם הלידה לנוגדי דיכאון כגורם סיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם מצביעה על שונות רבה בהגדרה ובבחירת קבוצות ההשוואה, המובילה למסקנות שונות בכל הנוגע לקשר בין חשיפה זו והסיכון לאוטיזם.

החוקרים מסבירים כי מטה-אנליזות קודמות קבעו כי קיים קשר בין חשיפה טרם הלידה לנוגדי-דיכאון ובין אוטיזם, אך אלו לא התעמקו בקבוצת ההשוואה. כעת הם השלימו חיפוש בשבעה מאגרי מידע וזיהו 14 מחקרים, כולל מחקרים תצפיתיים, שדיווחו על יחסי סיכויים או יחס סיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם בעקבות חשיפה לנוגדי-דיכאון.

חלק מהמחקרים התבססו על למעלה מגישה אחת. 13 מחקרים דיווחו על תוצאות מקבוצת השוואה מבוססת-אוכלוסיה; חמישה מחקרים התבססו על קבוצות השוואה מבוססות-אוכלוסיה וקבוצת השוואה פסיכיאטרית; וארבעה מחקרים התבססו על קבוצות השוואה מבוססות-אוכלוסיה ואחים לא-זהים.

במחקרים שהתבססו על גישה מבוססת-אוכלוסיה זיהו החוקרים קשר מובהק בין אוטיזם ובין חשיפה לנוגדי-דיכאון, עם יחס סיכון של 1.42 ויחס סיכויים של 1.43. מחקרים אלו שכללו קבוצות השוואה מבוססות-אוכלוסיה הצביעו גם על קשר מובהק בין הפרעות מהספקטרום של אוטיזם וחשיפה לתרופות ממשפחת SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor), עם יחס סיכון של 1.53 ויחס סיכויים של 1.55.

מצד שני, המחקרים שכללו גם קבוצות השוואה פסיכיאטרות לא הצביעו על קשר מובהק בין נוגדי-דיכאון ואוטיזם או בין SSRI ואוטיזם. בנוסף, מחקרים שבחנו אחאים לא-זהים למעשה הצביעו על השפעה מגנה של SSRI מפני אוטיזם (יחס סיכויים של 0.79). הערכות נוספות שהתבססו על קבוצת השוואה של אחאים לא היו מובהקות סטטיסטית, בין אם בהערכת נוגדי-דיכאון או SSRI.

משילוב הממצאים הללו עולה כי אין קשר מובהק בין חשיפה לנוגדי-דיכאון או תרופות ממשפחת SSRI ובין הפרעות מהספקטרום של אוטיזם.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Society of Clinical Psychopharmacology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה