משפחה

כימותרפיה עשויה להביא לשינוי פעילות מוחית באלו ששרדו ALL בילדות (J Natl Cancer Inst)

כימותרפיה לטיפול ב-ALL (Acute Lymphoblastic Leukemia) בילדות מלווה בשינויים בפעילות המוח במהלך משימות קשב ותפקוד ניהולי, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the National Cancer Institute.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את התוצאות של מבחנים נוירו-קוגניטיביים ובדיקות fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging) ב-165 נבדקים ששרדו ALL בילדות, לאחר חשיפה לטיפול כימותרפי אך ללא קרינה מניעתית לגולגולת, לפחות חמש שנים לאחר האבחנה.

בהשוואה לאוכלוסיה הבריאה, בקרב השורדים תועדו שיעורים גבוהים יותר משמעותית של ליקוי בהחלפת מספר-אות, שטף דיבור, ספירה אחורה וקדימה, רצף אותיות ומבחנים קוגניטיביים נוספים. החוקרים מדווחים כי בקרב השורדים עם עדות לליקוי בתפקוד ניהולי ובמהירות עיבוד תועדה חשיפה רבה יותר ל-Methotrexate, בהשוואה לאלו ששרדו ללא ליקוי.

דפוסי פעילות מוחית היו שונים בין אזורים במוח, עם פעילות מופחתת בחלק מהאזונים, רמז להפרעה בביצוע משימות, ופעילות מוגברת באזורים אחרים, רמז למרכיב של פיצוי.

גיל צעיר יותר בעת האבחנה וחשיפה רבה יותר ל-Methotrexate נקשרו עם פעילות מוחית מופחתת באזורים הידועים כמעורבים בעיכוב תגובה, שינוי קשב, שפה, תפקוד ניהולי ותהליכים הקשורים בקבלת החלטות.

הפעלה מוגברת באזורים המעורבים בערנות ופעילות מופחתת באזורים המעורבים בקשב ממושך נקשרו עם חשיפה רבה יותר ל-Methotrexate, המציעה כי חלק מהאזורים מגבירים את הפעילות במטרה לפצות על הפעילות המופחתת באזורים במוח שניזוקו או שאינם פועלים ביעילות.

החוקרים טוענים כי ממצאי המחקר מעידים כי קיים קשר בין פעילות מוחית הקשורה בקשב ותפקוד ניהולי ובין גורמי סיכון קליניים חשובים לחסרים נוירו-קוגניטיביים בקרב מטופלים ששרדו ALL לאחר טיפול כימותרפי בלבד.

J Natl Cancer Inst 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה