משפחה

האם יש מקום להגביל השלמת בדיקות סקר לסרטן שד רק בקרב נשים בסיכון מוגבר? (JAMA Oncol)

גישה חדשה המבוססת על הגבלת בדיקות סקר לסרטן שד רק לנשים בסיכון ומגבר למחלה ואי ביצוע הבדיקות בנשים בדרגת סיכון נמוכה יותר עשויה להביא לשיפור מאזן עלות-תועלת, להפחית שיעורי אבחנת-יתר ולשמור על היתרונות של בדיקות סקר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת JAMA Oncology.

מטרת המחקר הייתה לבחון את מאזן תועלת מול נזק ועלות מול תועלת של תכניות סקירה לסרטן שד, המבוססות על ריבוד סיכונים, בהשוואה לתכניות סקירה מבוססות-גיל וכן אי-ביצוע בדיקות סקירה כלל.

החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי אבחנת-יתר, מניעת מקרי תמותה עקב סרטן שד, שיפור QALY (Quality-Adjusted Life-Years), עלויות בפאונדים בריטיים ו-NMB (Net Monetary Benefit).

ניתוח ריבוד סיכונים של מודל זה כלל מדגם היפותטי של 364,500 נשים, אשר היו במעקב מגיל 50 עד גיל 85 שנים. עם הפחתת סף הסיכון, העלות האינקרמנטלית של התכנית עלתה באופן לינארי, בהשוואה לאי ביצוע בדיקות סקר, ללא תוספת QALY מתחת לאחוזון 35 של הסיכון. מבין שלושת התרחישים לסקירה, תרחיש סקירה לפי ריבוד סיכונים עם קביעת הסף באחוזון 70 לווה ב-NMB הגבוה ביותר, עם נכונות לשלם 20,000 פאונדים בריטיים לכל תוספת QALY וסבירות של 72% כי תכנית זו תמצא משתלמת מבחינת מאזן עלות-תועלת.

בהשוואה לתכניות סקירה מבוססות-גיל, עלות תכניות סקירה המבוססות על ריבוד הסיכונים בסף סיכון באחוזון 32 לעומת אחוזון 70, תהיה נמוכה ב-20,066 פאונדים בריטיים לעומת 537,985 פאונדים בריטיים, עם הפחתת מקרי אבחנת-יתר בהיקף של 26.7% לעומת 71.4% ומניעת שיעור קטן יותר ב-2.9% לעומת 9.6% של מקרי תמותה עקב סרטן שד, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי אי-הצעת תכניות סקירה לסרטן שד לנשים בסיכון נמוך יותר עשויה להביא לשיפור מאזן עלות-תועלת של תכניות הסקירה, להפחית שיעורי אבחנת-יתר ולשמר את היתרונות של בדיקות הסקר.

JAMA Oncol. Published online July 5, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה