מהי הדיאטה הטובה יותר לשמירה על בריאות הלב?

המחלוקת האחרונה אודות הטעויות המתודולוגיות במחקר הספרדי אודות דיאטה ים-תיכונית, PREDIMED, עוררה הדים רבים. המבקרים ציינו כי החולים לא חולקו באקראי באופן קפדני, וקראו לחוקרים לקחת אחריות על כך. אתר מחקר אחד הקצה את כל החולים לדיאטה ים-תיכונית ושינוי הפרוטוקול שלא צוין בפרסום הראשוני הוביל לכך שבאותו משק בית, חלק מהמשתתפים שחולקו באקראי לדיאטה מסוג אחד, לקחו חלק גם באותה דיאטה.

החוקרים הסירו את פרסום המחקר, בחנו מחדש את הנתונים תוך התייחסות לטעויות המתודולוגיות ופרסמו אותו מחדש בכתב העת New England Journal of Medicine. התוצאות היו למעשה זהות, כאשר דיאטה ים תיכונית בתוספת עם אגוזים הפחיתה את שיעור האירועים המוחיים בהיקף של 46% במהלך חמש שנים.

למרות ההתייחסות הקפדנית לביקורת המתודולוגית, הטעויות שבוצעו באתר מחקר אחד לא השפיעו על התוצאות ומומחים שהתייחסו לנושא סבורים כי ההחלטה להקצות את כל בני אותו בית לאותה דיאטה הייתה רגישה ולא פגעה בכל צורה באיכות המחקר. אין משק בית המעוניין להכין שתי ארוחות שונות בכל יום.

יתרה מזאת, המחקר הספרדי פשוט מאשר במסגרת מניעה ראשונית את התוצאות שהודגמו במחקרים רבים אחרים. במחקר Seven Countries Study, הסיכון הכלילי בכריתים עמד על כחמישית מהסיכון שתועד בפינלנד, בה הרגלי האכילה דומים יותר לצפון אמריקה, ורק כ-40% מהסיכון שתועד ביפן, מדינה בה רק כ-10% מהקלוריות הן משומן.

ספרים ומאמרים שפורסמו לאחרונה יצאו כנגד דיאטות דלות-שומן ועתירות-פחמימות, אך הציגו דיאטות אלו כאילו אלו החלופות היחידות לדיאטה עתירת שומנים, המבוססת ברובה על צריכת בשר וביצים. גישה זו הינה צורה של אובדנות תזונתית.

הדיאטה הים-תיכונית היא הרבה יותר ברורה. לא מדובר בדיאטה עתירת-פחמימות ודלת-שומנין; מדובר בדיאטה עתירת-שומן ולכן בעלת ערך גליקמי נמוך. במחקר Seven Countries Study, המקור ל-40% מהקלוריות בכרתים היה משומן, בעיקר זמן זית; בעוד שבפינלנד, 38% מהקלוריות היו משומן, אך בעיקר שומן בעלי חיים.

מרבית הציבור סבור כי דיאטה ים תיכונית עתידה בדגים ועופות ודלה בבשר אדום. למעשה, הדבר נכון רק באופן חלקי. צריכה יומית של בשר בעלי חיים בהיקף של 4-8 אונקיות (או יותר), העשויה להיות הצריכה הרגילה של מרבית התושבים בצפון-אמריקה, אינה תואמת לדיאטה ים-תיכונית, בה מדובר בצריכה של כ-2 אונקיות ביום, בעיקר על-בסיס דגים ועופות.

מחקר חשוב מאוד מישראל, שנערך בראשות פרופ’ איריס שי ושותפיה, השווה דיאטה ים תיכונית אל מול דיאטה דלת-פחמימות, בדומה לדיאטת אטקינס, ודיאטה דלת-שומנים. הירידה במשקל הייתה דומה עם דיאטה דלת-פחמימות ודיאטה ים-תיכונית, כאשר שתי הדיאטות היו טובות יותר משמעותית מדיאטה דלת-שומנים. חשוב מכך, הדיאטה הים תיכונית הייתה עדיפה בבירור בכל הנוגע להפחתת סוכר בדם, רמות אינסולין בצום ותנגודת לאינסולין בחולי סוכרת. אין ספק כי מדובר בדיאטה הטובה ביותר לחולי סוכרת.

בניגוד למחקרים קודמים, במחקר זה תועדו שיעורי היענות של 95% לאחר שנה אחת והיענות של 86% לאחר שנתיים. שיעורים גבוהים אלו הושגו מאחר והמחקר נערך במרכז גדול, בו התושבים קיבלו את הארוחות שלהם מהקפיטריה והארוחות היו מקודדות בצבע, כך שהמשתתפים לא יכלו לקבל את הארוחה השגויה.

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה