נוכחות דם סמוי בצואה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה (Gut)

במאמר שפורסם בכתב העת Gut במהלך חודש יולי, מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נוכחות המוגלובין בדגימת צואה מלווה בשיעורי תמותה גבוהים יותר עקב סיבות רבות, לא רק בשל סרטן מעי גס ורקטום.

החוקרים בחנו נתונים אודות 134,192 גברים ונשים בגילאי 50-74 שנים בתחילת המחקר, אשר השלימו בדיקת דם סמוי בצואה (gFOBT או Guaiac Fecal Occult Blood Test) בין מרץ 2000 ועד מרץ 2016. הם בחנו את תוצאות בדיקות הצואה, אשר סווגו כחיוביות או שליליות, אל מול נתוני התמותה.

מהנתונים עלה כי באלו עם דגימת צואה חיובית לדם סמוי (2,714 נבדקים) תועד סיכון גבוה יותר לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום, בהשוואה לאלו עם תוצאות שליליות בבדיקה זו (יחס סיכון של 7.79). יתרה מזאת, נוכחות דם סמוי בצואה נקשר בקשר מובהק עם סיכון מוגבר לתמותה עקב מחלה סירקולטורית, מחלה נשימתית, מחלות מערכת עיכול (מעבר לסרטן מעי גס ורקטום), מחלות נוירו-פסיכולוגיות, מחלות המטולוגיות ואנדוקריניות (יחס סיכון של 1.58), לאחר תקנון לגורמים דוגמת גיל, מין, עוני ומרשם לטיפול בתרופות המעלות את הסיכון לדימום ממערכת העיכול.

כאשר החוקרים בחנו את הנתונים על-פי הסיבה לתמותה, הקשר נותר מובהק סטטיסטית, עם סיכון גבוה פי 3.36 לתמותה עקב מחלות מערכת עיכול, עליה של 106% בסיכון לתמותה עקב מחלות המטולוגיות ואנדוקריניות, עליה של 96% בסיכון לתמותה עקב מחלות נשימתיות, עליה של 66% ו-28% בסיכון לתמותה עקב מחלות נוירו-פסיכולוגיות וסירקולטריות, בהתאמה. הסיכון לתמותה לא היה גבוה יותר משמעותית בהערכת סיבות חיצוניות, לאחר תקנון לגיל, מין ועוני.

החוקרים כותבים כי על-בסיס ממצאים אלו, תוצאה חיובית בבדיקת דם סמוי בצואה עשויה לשמש לאזהרת מטופלים מפני סיכון למחלות אחרות, ללא תלות בנוכחות או העדר סרטן מעי גס ורקטום.

Gut. Published online July 16, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה