משפחה

תוצאות מאכזבות לחומצות שומן אומגה-שלוש להגנה מפני מחלות לב וכלי דם (Cochrane Database Syst Rev)

מתן חומצות שומן אומגה שלוש עשוי שלא להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים, תמותה עקב מחלת לב כלילית, אירועים מוחיים, או הפרעות קצב לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי ב-Cochrane Database of Systematic Reviews.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קווים מנחים רבים ממליצים על חומצות שומן אומגה שלוש, בצורת שמן דגים או תוספים, לשיפור הבריאות הקרדיווסקולארית.  ישנם מספר מנגנונים אפשריים בהם מרכיבים אלו עשויים להשפיע לטובה על בריאות הלב וכלי דם, אך למרות זאת, גם לשמן דגים יש תופעות לוואי אפשריות, כולל רעילות ורמות כספית גבוהות, וחומצות שומן אומגה-שלוש עשויות בעצמן להביא להארכת זמן דמם או לדכא תגובה חיסונית תקינה.

להערכת הנושא, החוקרים סקרו 79 מחקרים שכללו 112,059 משתתפים. כל המחקרים ארכו לפחות 12 חודשים והשוו תוספים ובין המלצה להגברת צריכת חומצות שומן אומגה-שלוש , בהשוואה לצריכה רגילה או נמוכה. מבין מחקרים אלו, 25 ענו על הקריטריונים והיו בעלי סיכון נמוך להטיה.

משך המחקרים נע בין 12 חודשים ועד 72 חודשים והם כללו מבוגרים עם דרגות שונות של סיכון קרדיווסקולארי, בעיקר ממדינות בעלות הכנסה גבוהה.

מניתוח הנתונים עלה כי לחומצות שומן אומגה-שלוש ארוכות שרשרת הייתה השפעה מעטה, אם בכלל, על תמותה מכל-סיבה, בהשוואה לפלסבו או דיאטה רגילה (8% לעומת 9%). בדומה, השפעה מעטה, אם בכלל, זוהתה בהערכת תמותה קרדיווסקולארית, אירועים קרדיווסקולאריים, תמותה עקב מחלת לב כלילית, אירועים מוחיים, או הפרעות קצב לב.

למרות שהניתוח הראשוני של תוצאות מתן חומצות שומן אומגה-שלוש, ארוכות שרשרת, הצביע על הפחתה אפשרית של אירועי מחלת לב כלילית (סיכון יחסי של 0.93), הבדל זה נעלם בניתוח נוסף של הנתונים. החוקרים טענו כי ככל הנראה לחומצות שומן אומגה-שלוש, ארוכות-שרשרת, השפעה מעטה, אם בכלל, על הסיכון לאירועים כליליים.

עוד מצאו החוקרים כי הגדלת צריכת ALA (Alpha Linolenic Acid) לא צפויה להשפיע על התמותה מכל-סיבה, או תמותה קרדיווסקולארית. עוד ייתכן כי ל-ALA לא תהיה השפעה על אירועים כליליים. מנגד, הגדלת צריכת ALA עשויה להפחית מעט את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים (4.8% לעומת 4.7%, סיכון יחסי של 0.95  איכות עדויות נמוכה), וצפויה להפחית את הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית (1.1% לעומת 1.0%, סיכון יחסי של 0.95) והפרעות קצב לב (3.3% לעומת 2.6%; סיכון יחסי של 0.79).

לאחר השלמת ניתוחי רגישות של המחקרים בסיכון נמוך להטיה בלבד, החוקרים מצאו כי גדלי ההשפעה נעו לכיוון העדר-השפעה בהערכת כל התוצאים עם חומצות שומן אומגה-שלוש, ארוכות שרשרת, למעט הפרעות קצב לב. עם זאת, עבור מרבית התוצאים בהערכת השפעת ALA, גדלי ההשפעה נעו לכיוון הגנה של ALA.

החוקרים מציינים עוד כי לא היו עדויות לפיהן הגברת צריכת חומצות שומן אומגה-שלוש, ארוכות-שרשרת, או ALA לוותה בעליה בסיכון לאירועים חריגים חמורים, השפעה שלילית על פרופיל השומנים או השמנה, אם כי חומצות שומן ארוכות-שרשרת הפחיתו טריגליצרידים והעלו רמות HDL.

Cochrane Database Syst Rev. Published online July 18, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה