דיאטה עתירת בשר עשויה להביא לעליה בסיכון למחלת כבד שומני (Gut)

צריכה רבה של חלבונים שמקורם בבעלי חיים לוותה בעליה של עד 40% בסיכון להתפתחות מחלת כבד שומני, שאינה על-רקע אלכוהול (NAFLD או Nonalcoholic Fatty Liver Disease) במטופלים בעלי עודף-משקל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gut.

החוקרים השלימו ניתוח נתונים ממחקר Rotterdam Study, שכלל 3,882 משתתפים ובחנו את הנתונים הבאים: צריכה ממוצעת של חלבונים, פחמימות, שומנים וסיבים על-בסיס שאלוני תזונה, ונוכחות NAFLD על-בסיס בדיקת אולטרה-סאונד, לאחר שלילת צריכת אלכוהול מופרזת, תרופות המעודדות שומן כבדי ודלקת כבד נגיפית.

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 69.7 שנים, כאשר ב-337 חולים (34.4%) תועדה עדות ל-NAFLD. חציון מדד מסת הגוף של כלל המדגם עמד על 26.9, בהשוואה ל-29.3 באלו עם NAFLD; 90.1% מהמשתתפים במדגם זה סבלו מעודף-משקל, זאת בהשוואה ל-59.1% מאלו ללא NAFLD.

הצריכה הקלורית היומית הממוצעת עמדה על 2,031 קילו-קלוריות והייתה מעטה נמוכה יותר בקבוצת החולים עם NAFLD (1,996 קילו-קלוריות). תסמונת מטבולית זוהתה ב-73% מהמשתתפים עם NAFLD, בהשוואה ל-40.8% מאלו ללא מחלת כבד שומני ו-23.7% לעומת 7.5 מהמשתתפים, בהתאמה, סבלו מסוכרת.

החוקרים זיהו קשר בין סך החלבונים ובין NAFLD במשתתפים בעלי עודף-משקל, לאחר תקנון למשתנים סוציו-דמוגרפיים ואורחות חיים, עם יחס סיכויים של 1.40 בהשוואת הרבעון העליון של צריכת חלבונים אל מול הרבעון התחתון.

הקשר נבע מחלבונים שמקורם בבעלי חיים (יחס סיכויים בהשוואת רבעון עליון ותחתון של 1.54). לאחר תקנון למשתנים מטבוליים, רק חלבונים שמקורם מבעלי חיים נותרו קשורים בקשר מובהק עם NAFLD על-רקע עודף-משקל (יחס סיכויים בהשוואת רבעון עליון ותחתון של 1.36). לא תועדה עליה בסיכון עם חלבונים שמקורם מן הצומח.

החוקרים מציינים כי מונוסכרידים ודיסכרידים למעשה לוו במגמה של הימצאות נמוכה יותר של NAFLD (יחס סיכויים בהשוואת רבעון עליון ותחתון של 0.66), אך השפעה זו פחתה לאחר תקנון למשתנים מטבוליים ומדד מסת גוף. לא תועד קשר עקבי עם סיבים או סוגי שומן שונים, כולל חומצות שומן חד בלתי רוויות.

Gut 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה