משפחה

משקפי גוגל עשויים לסייע לילדים עם אוטיזם לקרוא הבעות פנים (NPJ Digital Med)

ילדים עם אוטיזם עשויים ללמוד כיצד לקרוא הבעות פנים באמצעות אפליקציה למכשירי טלפון חכמים המבוססת על משקפי גוגל (Google Glass). האפליקציה מספקת רמזים בזמן אמת אודות הבעות פנים של אנשים אחרים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת NPJ Digital Medicine במהלך חודש אוגוסט.

לאחר 1-3 חודשי שימוש סדיר, הורים דיווחו כי ילדים עם אוטיזם יצרו יותר קשר עין והבינו טוב יותר אחרים לאחר שהשתמשו במשקפי Superpower Glass, שפותחו ע”י צוות מבית הספר לרפואה באוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה.

ההתקן כולל משקפיים “חכמים” המצוידים במצלמה המתעדת את שדה הראיה של הילד, כמו גם מסך קטן ורמקול המספקים לילד מידע ויזואלי וקולי. כאשר הילד בא באינטראקציה עם אחרים, האפליקציה מזהה ומשיימת את הרגשות באמצעות המסך או הרמקול ונועדה לשימוש בסביבה הטבעית של הילד במהלך אינטראקציות חברתיות עם חברים ובני משפחה.

הצוות התבסס על לימוד-מכונה בכדי לאפשר לאפליקציה לזהות שמונה הבעות פנים עיקריים: אושר, עצב, כעס, גועל, הפתעה, פחד, הבעה נייטראלית ובוז. המשתמשים יכלו לבחור מבין שלוש גישות שונות להשתמש בתכנה לזיהוי פנים: “Free Play” בו התכנה מספקת לילד רמז קולי או ויזואלי בכל מקרה שמזהה רגש בפניו של אדם בשדה הראיה; “Guess My Emotion” בה ההורה מייצג הבעת פנים מסוימת המקבילה לאחת משמונה הבעות הפנים הבסיסיות של האפליקציה והילד מנסה לזהות את ההבעה; ו-“Capture the Smile”, בה ילדים מספקים לאחרים רמזים אודות הרגש שהם רוצים להפיק, עד שהאדם שמולם מביע זאת. כך החוקרים יכלו להעריך את הבנת הילדים רגשות שונים.

במסגרת מחקר הפיילוט, 14 משפחות השתמשו במשקפיים בביתם למשך תקופה ממוצעת של עשרה שבועות. כל משפחה כללה ילד בגילאי 3-17 שנים, עם אבחנה של אוטיזם. המשפחות השתמשו במכשיר במשך לפחות שלושה מפגשים שבועיים, כל אחד בן 20 דקות. ההורים השלימו את מדד SRS-2 (Social Responsiveness Scale) בתחילת המחקר ובתומו.

מהנתונים עלה כי מדד SRS-2 הכולל עמד על 80.07 בתחילת המחקר (מדד גבוה יותר מעיד על דרגת חומרה גבוהה יותר של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם) עם שיפור ל-72.93 בתום המחקר. מדדי SRS-2 של הילדים ירדו בממוצע ב-7.38 נקודות במהלך תקופת המחקר.

בשישה מבין 14 הילדים, הירידה במדד זה הייתה גדולה דיו בכדי להביא לסיווג מחדש של חומרת ההפרעה בשלב אחד: בארבעה חולים, ההפרעה סווגה מחדש מחומרה קשה לבינונית; בחולה אחד הסיווג שונה מדרגה בינונית לקלה ובחולה אחד השתנה הסיווג ממחלה בדרגה קלה לתפקוד תקין. עוד מציינים החוקרים כי 12 מבין 14 המשפחות ציינו עליה בקשר עין ושיפור בהתנהגות חברתית.

החוקרים השלימו לאחרונה מחקר אקראי ומבוקר שכלל 74 ילדים עם תוצאות די דומות וממצאי מחקר זה יוגשו לפרסום בשבועות הקרובים.

NPJ Digital Med. Published online August 2, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה