מה בין חשיפה ל-PFAS ובין עליה במשקל הגוף? (JAMA Network Open)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה קשר אפשרי בין חשיפה ל-PFAS (Perfluoroalkly and Polyfluoroalkyl Substances) ובין עליה במשקל בחלק מהנבדקים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי PFAS הם כימיקאלים סינתטיים המצויים בכלי בישול, מוצרי יופי וחומרים עמידים לאש, ונקשרו עם הפרעות אנדוקריניות, כאשר במחקר עוקבה פרוספקטיבי נמצא כי בנבדקים שמנים ובעלי עודף-משקל עם רמות PFAS גבוהות יותר חלה עליה משמעותית במשקל הגוף במהלך תשע שנים.

במחקר הנוכחי נכללו 957 משתתפים שלקחו חלק במחקר Diabetes Prevention Program ונערך בין יולי 1996 ועד מאי 2001, ותכנית Diabetes Prevention Program Outcomes Study, שנערך בין ספטמבר 2002 ועד ינואר 2014. ההתערבות הראשונית לינוי אורחות חיים כללה הדרכה בנושא דיאטה, פעילות גופנית ושינוי התנהגותי, כאשר היעדים המג’וריים כללו השגת ירידה של 7% במשקל הגוף ושמירה על משקל זה, פעילות גופנית בהיקף של לפחות 150 דקות בשבוע. המשתתפים חולקו באקראי לקבוצת פלסבו בה המשתתפים קיבלו מידע סטנדרטי אודות תזונה ופעילות גופנית. החוקרים כימתו שישה מרכיבי PFAS בדם בתחילת המחקר ושנתיים לאחר ההקצאה האקראית.

משקל הגוף, היקף מותניים והיקף ירכיים נבחנו בתחילת המחקר ובמהלך ביקורי מעקב מתוכננים.

מבין 957 המשתתפים במחקר, 625 (65.3%) היו נשים ו-731 משתתפים (76.4%) היו בגילאי 40-64 שנים, 481 משתתפים חולקו באקראי להתערבות לשינוי אורחות חיים ו-476 חולקו לקבוצת פלסבו. ריכוזי PFAS לא היו שונים משמעותית בין קבוצות הטיפול והיו דומים לריכוזים שדווחו באוכלוסיית ארצות הברית בשנים 1999-2000.

הקשר בין PFAS ובין שינוי המשקל השתנה לפי הטיפול. כל הכפלה של ריכוזי PFAS בדם לוותה בעליה של 1.80 ק”ג מתחילת המחקר עד תשע שנים לאחר ההקצאה האקראית בקבוצת הפלסבו, אך לא בקבוצת ההתערבות (0.59- ק”ג). בדומה, כל הכפלה של רמות PFAS בדם לוותה בעליה של 1.03 ס”מ בהיקף הירך במחקר Diabetes Prevention Program בקבוצת הפלסבו, אך לא בקבוצת ההתערבות לשינוי אורחות חיים (0.09- ס”מ). החוקרים לא זיהו קשר  מובהק עם השינויים בהיקף המותניים הממוצע.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במבוגרים בסיכון גבוה לסוכרת, ריכוזי PFAS גבוהים יותר בדם לוו בעליה במשקל ובהיקף המותניים עם הזמן, אך התערבות לשינוי אורחות חיים צמצמה את הקשר הנ”ל. מהממצאים עולה כי פעילות גופנית ותזונה עשויות להפחית את ההשפעות של כימיקאלים סביבתיים המעודדים השמנה.

JAMA Network Open

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה