האם דיאטה ים-תיכונית מגנה מפני דיכאון? (Mol Psychiatry)

הקפדה על תזונה בריאה, בפרט דיאטה ים-תיכונית, והימנעות ממזונות עתירי סוכר המעודדים תהליכי דלקת, מלווה בסיכון מופחת לדיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה, שפורסמו במהלך חודש ספטמבר בכתב העת Molecular Psychiatry.

מטרת הסקירה הייתה לבחון את הקשר בין איכות התזונה, כפי שנקבע לפי מגוון מדדים מוגדרים מראש ותוצאי דיכאון. החוקרים השלימו חיפוש במאגרי Medline, Embase ו-PsychINFO לזיהוי מחקרים שבחנו את ההיענות לתזונה בריאה בהקשר של תסמיני דיכאון או דיכאון קליני.

החיפוש העלה 20 מחקרים אורכיים ו-21 מחקרי חתך שנכללו בסקירה. מחקרים אלו התבססו על מגוון מדדים תזונתיים, כולל מדדים שונים להערכת היענות לדיאטה ים-תיכונית, מדד HEI (Healthy Eating Index) ומדד AHEI (Alternative HEI), כמו גם מדד DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ו-Dietary Inflammatory Index.

העדות המשכנעת ביותר תועדה עם דיאטה ים תיכונית והיארעות דיכאון, עם סיכון יחסי משולב בהשוואת קטגוריית ההיענות הגבוהה לנמוכה ביותר מארבעה מחקרים אורכיים של 0.67 (רווח בר-סמך 95% של 0.55-0.82). מדד Dietary Inflammatory Index נמוך יותר נקשר עם היארעות נמוכה יותר של דיכאון בארבעה מחקרים אורכיים (סיכון יחסי של 0.76, רווח בר-סמך 95% של 0.63-0.92).

החוקרים זיהו מספר קטן יותר של מחקרים אורכיים שהתבססו על מדדים אחרים, אך מחקרים אלו ומחקרי חתך העידו גם על קשר הפוך בין הרגלי תזונה בריאה ובין דיכאון (לדוגמא, סיכון יחסי של 0.65; רווח בר-סמך 95% של 0.50-0.84 עם מדדי HEI או AHEI).

לסיכום, הקפדה על הרגלי תזונה נכונים, בפרט דיאטה ים-תיכונית מסורתית, או הימנעות מדיאטות פרו-דלקתיות מספקים הגנה מפני דיכאון במחקרים תצפיתיים. ממצאים אלו מספקים בסיס עדויות סביר להערכת חשיבות התערבויות תזונתיות למניעת דיכאון.

Mol Psychiatry. Published online September 26, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה