משפחה

ממתיקים דלי-קלוריות עשויים להשפיע על רמות הסוכר בדם משנית להשפעה על חיידקי מעי (מתוך כנס ה-EASD)

ממתיקים דלי-קלוריות עשויים לפגוע בקליטת גלוקוז ואיזון רמות סוכר בדם עקב הפרעה למיקרוביום של מערכת העיכול, כך מדווחים חוקרים מאוסטרליה במהלך כנס ה-EASD (European Association for the Study of Diabetes). החוקרים הסבירו כי לראשונה, הם מצאו כי ממתיקים מלאכותיים עשויים להשפיע על השפעות תרופות להפחתת רמות סוכר בדם בחולי סוכרת.

במסגרת המחקר נכללו 40 משתתפים בריאים, ללא-סוכרת, לנטילת טבליות ממתיקים דלי-קלוריות, שהכילו Sucralose (92 מ”ג) ו-Acesulfame Potassium (52 מ”ג), המקביל ל-1.2 ליטרים של משקה ממותק ביום, או פלסבו.

המשתתפים נטלו את הטבליות שלוש פעמים ביום למשך שבועיים, עם ארוחת ערב סטנדרטית. נתונים מלאים היו זמינים אודות 16 משתתפים בקבוצת הפלסבו ו-17 משתתפים בקבוצת הממתיקים דלי-קלוריות. המאפיינים הבסיסיים והקליניים של משתתפים בשתי הקבוצות היו דומים.

דגימות צואה שנאספו לפני ואחרי שבועיים של טיפול שימשו להערכת הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול. החוקרים ביקשו לקבוע אם תוספת ממתיקים דלי-קלוריות השפיעה על הרכב החיידקים במערכת העיכול באופן המנבא שינויים ברמות הסוכר בדם.

מהנתונים עלה כי חלו שינויים במספר זנים שונים, עם ירידה ברמות Eubacterium cylindroides, כמו גם ברמות החיידקים המגנים ומתסיסים Bifidobacterium, Lactobacillus ו-Bacteroides, המצויים בקורלציה על ספיגת גלוקוז מוגברת. עוד נרשמה ירידה ברמות Butyrivibrio, לאחר שבעבר הוכח כי אלו מצויות בקורלציה עם שחרור GLP-1 מופחת.

מנגד, זוהתה עליה במספר פתוגנים במערכת העיכול שלרוב מצויים ברמות נמוכות, או כלל אינם מופיעים בבריאים. באופן ספציפי, זוהתה עליה ב-11 פתוגנים אופורטוניסטים, כולל Klebsiella, Porphyromonas ו-Finegoldia.

במשתתפים בריאים ולא-סוכרתיים, שבועיים של תוספי ממתיקים דלי-קלוריות הספיקה בכדי להביא לשינויים בהרכב החיידקים במערכת העיכול ולעליה בהימצאות אלו שלרוב אינם מופיעים בנבדקים בריאים.

הירידה בחיידקים מתסיסים ושינויים במסלולים בהם חיידקים מנצלים אנרגיה מנבאים הידרדרות ביכולת הגוף לבקר את רמות הסוכר בדם.

הממצאים תומכים בעיקרון לפיו ממתיקים אלו עשויים לפגוע באיזון רמות הסוכר בדם בנבדקים בריאים, משנית לפגיעה בבקרת קליטת ופינוי סוכר, כמו גם שינויים במאזן החיידקים במערכת העיכול. נתונים אלו מדגישים את החשיבות הקלינית של ממתיקים דלי-קלוריות בבקרת רמות הסוכר בדם.

מתוך כנס ה-EASD

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה