משפחה

האם בדיקת טומוסינתזיס עדיפה על בדיקת ממוגרפיה של השד? (Lancet Oncol)

גרסה פשוטה של טכניקת הדמיה מתקדמת של השד, הקרויה טומוסינתזיס דיגיטאלי של השד, מזהה משמעותית יותר ממאירויות שד, בהשוואה לבדיקת ממוגרפיה דיגיטאלית סטנדרטית ועשויה לסייע בהפחתת מנת הקרינה במסגרת בדיקות סקר של השד, כך מדווחים חוקרים משבדיה במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Oncology.

בתקופה שבין ינואר 2010 ועד פברואר 2015 הוזמנו 21,691 נשים למחקר ו-14,851 (68%) נתנו הסכמתן להשתתף. שלוש נשים הסירו את הסכמתן במהלך המעקב והוצאו מניתוח הנתונים. החוקרים מדווחים כי ב-137 מבין 14,848 נשים (פחות מ-1%) אובחנו 139 ממאירויות שד .

הרגישות לזיהוי ממאירות שד הייתה גבוהה יותר עם בדיקת טומוסינתזיס של השד, בהשוואה לממוגרפיה דיגיטאלית (81.1% לעומת 60.4%) והסגוליות הייתה מעט יותר נמוכה עם טומוסינתזיס של השד, בהשוואה לממוגרפיה דיגיטאלית (97.2% לעומת 98.1%).

שיעור הגידולים הממאירים שאובחנו היה גבוה יותר משמעותית עם טומוסינתזיס של השד, בהשוואה לממוגרפיה דיגיטאלית (8.7 ממאירויות ל-1,000 נשים שהשלימו בדיקות סקר, בהשוואה ל-6.5 ממאירויות ל-1,000 נשים שהשלימו בדיקות סקר).

ההדמיות נבחנו ודורגו ע”י שתי קבוצות רדיולוגים, קבוצה אחת לכל שיטת בדיקה. מפגש הסכמה שכלל לפחות שני סוקרים נערך לכל מקרה בו מדד הסבירות לממאירות עמד על 3 ומעלה. במפגשים אלו, הוחלט אם לקרוא למטופלת לשוב או לאו. מהנתונים עלה כי 3.6% מהנשים בהן הממאירויות זוהו בבדיקת טומוסינתזיס, בהשוואה ל-2.2% מאלו בהן הממאירויות זוהו בממוגרפיה דיגיטאלית, נקראו לשוב. הערך המנבא החיובי לקריאה חוזרת לבדיקה עמד על 24.1% עם טומוסינתזיס ועל 26.9% עם ממוגרפיה דיגיטאלית, הערך המנבא השלילי עמד על 99.8% ו-99.6%, בהתאמה.

שיעור הנשים שפיתחו ממאירויות במרווח הזמן שבין בדיקות סקר לאחר בדיקת הסקר במחקר עמד על 1.48 ממאירויות ל-1,000 נשים שהשלימו בדיקות סקר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בדיקת סקר לסרטן שד באמצעות טומוסינתזיס עם לחץ דחיסה קטן יותר נמצאה רגישה יותר ומעט פחות ספציפית לזיהוי סרטן שד, בהשוואה לבדיקת ממוגרפיה דיגיטאלית ועשויה להפחית את מנת הקרינה. יתרה מזאת, השימוש בטומוסינתזיס מבט אחד עשוי להפחית את זמן המסך לפענוח התוצאות, בהשוואה לבדיקה בשני מבטים.

Lancet Oncol. Published online October 12, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה