משפחה

ייעוץ פשוט עשוי להפחית דיכאון בגיל מבוגר בתנאים של משאבים מוגבלים (JAMA Psychiatry)

התערבות המבוססת על ייעוץ לא-מקצועי למטופלים בסיכון להתפתחות דיכאון מג’ורי הדגימה שיפור בתוצאים על-רקע דיכאון בקרב קשישים בהודו, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להעריך אם התערבות למניעת דיכאון, הניתנת בידי יועצים שאינם מומחים יעילה במבוגרים במדינות בעלות הכנסה נמוכה או בינונית.

המחקר האקראי כלל 181 מבוגרים (גילאי 60 שנים ומעלה), עם תסמיני דיכאון במרפאות בגואה, הודו. המשתתף הראשון נכלל במחקר בסוף מרץ, 2015, והאחרון יצא מהמחקר בתחילת יוני, 2017. יועצים שאינם מומחים סיפקו טיפול פתרון-בעיות, טיפול התנהגותי קצר לנדודי שינה, הדרכה אודות טיפול עצמי בהפרעות רפואיות נפוצות דוגמת סוכרת, וסיוע בגישה לתכניות טיפול רפואי וחברתי.

מדגם המחקר כלל 181 משתתפים (גיל ממוצע של 69.6 שנים: 91 בקבוצת ההתערבות ו-90 בקבוצת הטיפול הסטנדרטי. היארעות אירועי דיכאון מג’ורי הייתה נמוכה יותר בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לקבוצת הביקורת (4.40% לעומת 14.44%, P=0.04; מספר נדרש לטיפול, 9.95).

השיעור המשוער של משתתפים ללא-דיכאון לאחר 12 חודשים עמד על 95.1% בקבוצת ההתערבות, בהשוואה ל-87.4% בקבוצת הביקורת. היארעות תסמיני דיכאון הייתה גם כן נמוכה יותר (הבדל ממוצע של 1.18- לאחר שנה אחת).

החוקרים לא זיהו שינויים במדדי מוגבלות או תפקוד קוגניטיבי. ההתערבות לוותה בירידה גדולה יותר משמעותית בלחץ דם סיסטולי (הבדל ממוצע לאחר שנה אחת של 6.98-) ושינוי במדד מסת הגוף (הבדל ממוצע לאחר 12 חודשים של 0.23).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ההתערבות המוצעת במחקר נמצאה יעילה במניעת אירועי דיכאון מג’ורי בקשישים עם תסמיני דיכאון. במידה ומחקרים נוספים יאשרו ממצאים אלו, אזי ניתן יהיה להמליץ על התערבות זו למבוגרים במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.

JAMA Psychiatry 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה