משפחה

שיעורי תמותה מוגברים בנוכחות שילוב אי-ספיקת לב עם מחלת ריאות חסימתית-כרונית (JAMA Network Open)

חומרה רבה יותר של מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD או Chronic Obstructive Pulmonary Disease) מלווה בשיעורי תמותה ואשפוזים גבוהים יותר בחולים עם אי-ספיקת לב נלווית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מבריטניה, שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את הקשר בין עצימות טיפול תרופתי למחלת ריאות חסימתית כרונית או שלב המגבלה בזרימת האוויר ובין הסיכון לאשפוז או תמותה של חולי אי-ספיקת לב. הם התבססו על נתוני Clinical Practice Research Datalink ו-Hospital Episode Statistics בין ינואר 2002 ועד ינואר 2014. מדגם המחקר כלל חולים בגילאי 40 שנים ומעלה עם אבחנה חדשה של אי-ספיקת לב.

בחולי אי-ספיקת לב, החוקרים השוו בין אלו עם מחלת ריאות חסימתית כרונית ובין אלו ללא מחלת הריאות. סיווג GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) שימשו לסיווג החולים עם COPD לשבע רמות עצימות טיפול תרופתי וארבע דרגות חומרה מגבלת זרימת אוויר על-בסיס מדד FEV1 (Forced Expiratory Volume in 1 second). התוצא העיקרי של המחקר היה אשפוז ראשון מכל-סיבה או תמותה מכל-סיבה.

החוקרים זיהו 50,114 חולים עם אי-ספיקת לב חדשה (גיל חציוני של 79 שנים) במהלך תקופת המחקר. בחולי אי-ספיקת לב, מחלת ריאות חסימתית כרונית (18,478 חולים, 13.8% מכלל המדגם) נקשרה בקשר מובהק עם סיכון מוגבר לתמותה (יחס סיכויים מתוקן של 1.31) ואשפוזים (יחס סיכויים מתוקן של 1.33).

החוקרים מדווחים כי הממצאים הצביעו על עליה הדרגתית בתמותה עם שלוש הרמות הגבוהות ביותר של עצימות טיפול תרופתי מטיפול מלא במשאפים (יחס סיכויים מתוקן של 1.17) לטיפול פומי בסטרואידים (יחס סיכויים מתוקן של 1.69) לטיפול בחמצן (יחס סיכויים מתוקן של 2.82). ההערכות המקבילות לאשפוזים העידו על יחסי סיכויים מתוקנים של 1.17, 1.75 ו-2.84, בהתאמה.

נתוני ספירומטריה היו מוגבלים אך הצביעו על קשר בין עליה בזרימת האוויר ובין סיכון מוגבר תמותה, עם יחסי הסיכויים המתוקנים הבאים: יחס סיכויים מתוקן של 1.63 בנוכחות מדד FEV1 על 80% ומעלה; יחס סיכויים מתוקן של 1.69 בנוכחות מדד FEV1 בטווח 50-79%; יחס סיכויים מתוקן של 2.21 בנוכחות מדד FEV1 בטווח 30-49% ויחס סיכויים מתוקן של 2.93 עם מדד FEV1 של פחות מ-30%.

חוזק הקשרים בין מדדי FEV1 ובין הסיכון לאשפוז היה דומה בשלבים שונים שנעו בין מדד FEV1 ש 80% ומעלה (יחס סיכויים מתוקן של 1.48) ועד מדד FEV1 של פחות מ-30% (יחס סיכויים מתוקן של 1.73).

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין חומרה עולה של מחלת ריאות חסימתית כרונית ובין עליה בסיכון לתמותה ואשפוזים בחולי אי-ספיקת לב.

JAMA Network Open 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה