משפחה

מה בין היקף הירידה במשקל ושינוי פעילות גופנית ובין התוצאות הקרדיווסקולארית בטווח הארוך? (Lancet Diabetes Endocrinol)


מנתוני מחקר Look AHEAD עלה כי אין ירידה משמעותית בהיארעות מחלות לב וכלי דם בקרב מבוגרים עם סוכרת, שלקחו חלק בהתערבות אינטנסיבית להפחתת משקל, בהשוואה לאלו שחולקו לחינוך ותמיכה בסוכרת. כעת, במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על ניתוח משני של ממצאי מחקר זה, ממנו עולה קשר בין היקף הירידה במשקל הגוף ובין היארעות מחלות לב וכלי דם.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות מבוגרים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר בגילאי 45-76 שנים, עם אבחנה של סוכרת מסוג 2, שלקחו חלק במחקר Look AHEAD. מטרתם הייתה לבחון את הקשר בין היקף הירידה במשקל (4,834 משתתפים) ושינוי בכושר הגופני (4,406 משתתפים) במהלך השנה הראשונה עם היארעות מחלות לב וכלי דם לאורך חציון מעקב של 10.2 שנים. התוצא העיקרי היה משלב תמותה קרדיווסקולארית, אוטם שריר הלב, אירוע מוחי, או אשפוז בשל אנגינה; התוצא המשני כלל את אותם מדדים עם ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, ניתוח עורקי תרדמה, התערבות כלילית מילעורית, אשפוז בשל אי-ספיקת לב, מחלת כלי דם היקפית או תמותה מכל-סיבה.

בניתוח שכלל את כל המדגם מצאו החוקרים כי באלו שירדו למעלה מ-10% ממשקל הגוף במהלך השנה הראשונה נרשם סיכון נמוך ב-21% לתוצא העיקרי וסיכון נמוך ב-24% לתוצא המשני, בהשוואה למשתתפים בהם המשקל נותר יציב או עלה. עוד עולה מהנתונים כי שינוי של מעל שני MET בכושר הגופני לוו בירידה מובהקת בתוצא המשני (יחס סיכון של 0.77), אך ללא הבדל בתוצא העיקרי.

מניתוח שכלל השוואה אל מול החולים בקבוצת חינוך והדרכה בנושא סוכרת, עלה כי בקרב משתתפים שלקחו חלק בהתערבות אינטנסיבית להפחתת משקל ואיבדו למעלה מ-10% ממשקל גופים נרשמה ירידה של 20% בסיכון לתוצא העיקרי וירידה של 21% בסיכון לתוצא המשני; שינוי בכושר הגופני לא נקשר באופן מובהק עם אף אחד משני התוצאים הללו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מניתוח משני זה, בשילוב עם הניתוח המקורי של מחקר Look AHEAD, עולה כי ירידה גדולה יותר במשקל הגוף מלווה בהיארעות נמוכה יותר של מחלות לב וכלי דם. הם קוראים לפתח גישות לשיפור היקף הירידה במשקל הגוף ושמירה על הירידה במשקל הגוף לאורך זמן.

Lancet Diabetes Endocrinol. 2016 November ; 4(11): 913921.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה