משפחה

האם נטילת ויטמין D עשויה להשפיע לרעה על התפקוד הכלייתי? (Nephrol Dial Transplant)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nephrology, Dialysis, Transplantation עולה כי קשר שלילי בין רמות מטבוליטים של וויטמין D ובין קצב הפינוי הגלומרולארי (Estimated Glomerular Filtration Rate).

ויטמין D3 פעיל (Calcitriol) הינו הורמון המיוצר בתום תהליך הכולל מספר שלבים, בהם הידרוקסילציה כבדית והפעלה סופית בכליות ע”י CYP27B1, המצוי בעיקר בצינורית הקריבנית. בנוסף, הפירוק של Calcitriol ל-Calcidiol מבוצע ע”י CYP24A1, המצוי בצינורית הקריבנית. מחקרים קודמים דיווחו על תוצאות סותרות בכל הנוגע להשפעת ויטמין D על התפקוד הכלייתי. כעת השלימו החוקרים מחקר שנועד להשלים את כל ההערכות הלא-מעורפלות של הקשר בין מטבוליטים של ויטמין D ובין קצב הפינוי הגלומרולארי המשוער וכן יחס אלבומין:קריאטינין בשתן.

החוקרים השלימו שני מחקרי רנדומיזציה מנדליאנית על שלושה וריאנטים של נוקליאוטידים יחידים שנקשרו עם רמות 25(OH)D: rs2282679, rs10741657 ו-rs12785878, השקורים לגנים GC, CYP2R1 ו-DCHR7, בהתאמה. הערכות השפעות תלויות-אלל על ריכוז 25(OH)D בדם ויחס קצב פינוי גלומרולארי משוער/יחס אלבומין:קריאטינין בשתן התבססו על סיכום מטה-אנליזה להערכת הקשר עם הגנום.

שני המחקרים תמכו בקשר סיבתי שלילי בין ריכוז 25(OH)D ובין קצב הפינוי הגלומרולארי. ניתוח הממצאים על בסיס נתונים ברמת המשתתפים אישר את הממצאים העיקריים וכן הדגים קשר מובהק בין 1,25(OH)2D ובין קצב הפינוי הגלומרולארי המשוער. ממצאים אלו העידו כי עליה של 10% ברמות 25(OH)D הובילו לירידה של 0.3% בקצב הפינוי הגלומרולארי. לא תועד השפעה על 25(OH)D על יחס אלבומין:קריאטינין בשתן.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את המנגנונים בבסיס ההשפעה האפשרית של ויטמין D על התפקוד הכלייתי.

Nephrol Dial Transplant. 2018 Dec 1;33(12):2139-2145

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה