דפוס התזונה עשויה להגן מפני הידרדרות קוגניטיבית (Neurology)

הקפדה על דיאטה ים-תיכונית או דיאטת APDQS (A Priori Diet Quality Score) מלווה בכישורים קוגניטיביים טובים יותר בגיל העמידה, בעוד שהקפדה על דיאטת DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), שנועדה להפחית את לחץ הדם, אינה מלווה בהשפעה דומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Neurology.

החוקרים כותבים כי מהשוואת ההשפעות של שלושה דפוסי תזונה על התפקוד הקוגניטיבי, הם מצאו כי באלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית תועד סיכוי נמוך יותר להידרדרות קוגניטיבית, בהשוואה לאלו עם היענות נמוכה לדיאטה זו. הממצאים היו דומים עם היענות גבוהה לדיאטת APDQS. מנגד, היענות טובה לדיאטת DASH השפיע מעט בלבד על שימור הכישורים הקוגניטיביים.

מדגם המחקר כלל 2,621 משתתפים (57% נשים, 45% שחורים; גיל ממוצע בתחילת המחקר של 25 שנים) אשר לקחו חלק במחקר CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults). המשתפים השלימו שאלוני תזונה בתחילת המחקר ובגיל ממוצע של 32 ו-45 שנים. לאחר מכן, החוקרים חישבו את מדדי התזונה הממוצעים בכדי לסווג את המשתתפים לקטגוריות היענות נמוכה, בינונית וגבוהה. עוד הושלמה הערכה של התפקוד הקוגניטיבי פעמיים, כאשר המשתתפים היו בגילאי 50 ו-55 שנים.

מהנתונים עלה כי דיאטת DASH לא לוותה בשינויים בתפקוד הקוגניטיבי. עם זאת, היענות גבוהה יותר לדיאטה ים-תיכונית ודיאטת APDQS לוו בהידרדרות קטנה יותר בתפקוד הקוגניטיבי. התפקוד הקוגניטיבי ירד ב-0.04 נקודות בקרב אלו בקטגוריית היענות נמוכה , בעוד שבאלו בקטגוריית היענות מתונה וגבוהה נרשמה עליה של 0.3 נקודות. ההבדל בין קטגוריות היענות נמוכה וגבוהה היה מובהק סטטיסטית. בדומה, בקרב אלו עם היענות נמוכה לדיאטת APDQS תועדה ירידה של 0.04 נקודות בתפקוד הקוגניטיבי, כאשר התפקוד הקוגניטיבי נותר שמור באלו עם היענות מתונה ועליה ב-0.06 נקודות באלו עם היענות גבוהה לדיאטת APDQS.

התוצאות היו עקביות כאשר החוקרים בחנו תפקוד קוגניטיבי גלובאלי ירוד, אשר הוגדר כסטיית תקן אחת או יותר, מתחת למדד MoCA הממוצע.

יחס הסיכויים בהשוואת השלישונים העליונים של מדדי התזונה עמד על 0.54 עם דיאטה ים תיכונית, 0.48 עם דיאטת APDSQ ו-0.89 עם דיאטת DASH, אך ההבדל במקרה של דיאטת DASH לא היה מובהק סטטיסטית ולמעשה דיאטה זו לא נקשרה עם שינוי כלשהו בתפקוד הקוגניטיבי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי היענות גדולה יותר לדיאטה ים תיכונית ודיאטת APDQS במהלך ההתבגרות מלווה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר בגיל מבוגר. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים בכדי להגדיר את הרכב התזונה האופטימאלי לשמירה על התפקוד המוחי.

                                            

Neurology. Published online March 6, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה