משפחה

סיכויים גבוהים להריון מוצלח בנשים לאחר השתלת מח עצם (מתוך כנס ה- European Society for Blood and Marrow Transplantation)

בנשים לאחר השתלת מח עצם תועדו סיכויים גבוהים להריון מוצלח ולידה של תינוק במשקל תקין, גם אם נדרשו לטיפולי פוריות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Blood and Marrow Transplantation. עם זאת, לא לכל הנשים באירופה גישה דומה לאפשרויות שימור פוריות, כאשר בחלק מהנשים הללו הטכניקה מוצעת בהעדר מחלה ממארת.

למרות התוצאות הטובות, השגת הריון לאחר השתלת תאי גזע תלויה בזמינות טכניקות שימור פוריות, שכן הפרוצדורה, ובעיקר הטיפול הכימותרפי והקרינתי, כרוכים בסיכון גבוה להפרעות פוריות. לדוגמא, קרינה כל גופית נקשרה עם עליה של כמעט פי ארבע בסיכון להפלות וירידה של כ-20% בשיעור לידות חי, בעוד שהשתלת תאי גזע אלוגנאית לוותה בעליה של פי שלוש בסיכון למשקל לידה נמוך. בסופו של דבר, המחקרים מצאו כי שיעור לידות חי היה גבוה מאוד.

החוקרים מציינים כי במחקר קודם שלהם הם מצאו כי השימוש בטיפולי פוריות הוא די נפוץ בקרב מושתלים. ממחקר שכלל 439 גברים ונשים לאחר השתלת תאי גזע בין 1995-2015 נותרו 656 הריונות. מבין 181 נשים שפירטו אודות אופן ההפריה, 33% השתמשו בטיפולי פוריות מכל סוג.

סוגיות אפשריות העולות מצד בני זוג המעוניינים להביא יילדים לאחר השתלת תאי גזע אינן מסתיימות בשאלות ההפריה, אשר עשויה לדרוש טיפולי פוריות. רשימת הדברים העלולה להשתבש במהלך ההיריון לאחר השתלה, היא ארוכה וכוללת הפלות, לידה מוקדמת, לידת מת ולידת יילוד, משקל לידה נמוך, דה-קומפנסציה לבבית, סוכרת הריונית ויתר לחץ דם, רעלת היריון חמורה, בעיות שליה, דימום לאחר לידה וממאירות בצאצא.

עם זאת, המצב אופטימי יותר כאשר בוחנים את תוצאות הריונות בנשים לאחר השתלת תאי גזע. למרות שאין מחקרים גדולים בנושא, הם הציגו נתונים מחמישה מחקרים שנערכו לאורך 20 השנים האחרונות וכללו 549 הריונות ב-362 נשים ששרדו השתלת תאי גזע.

שיעור לידות חי לאורך המחקרים היה גבוה ונע בין 79-93% בנשים שהרו לאחר השתלת תאי גזע ובין 83-88% ששרדו ובנות הזוג שלהן הרו. ממצאים אלו עומדים אל מול שיעור לידות חי בקרב 401 אחאים בגיל הקרוב ביותר של 72% בנשים ו-79% בגברים. החריג לנתונים אלו היו התוצאות בנשים לאחר קרינה כל-גופית לפני ההשתלה, בהם שיעור לידות חי עמד על 65%.

מעניין לציין כי הנתונים מעידים כי שיעור ההפלות בנשים לאחר השתלת תאי גזע היה נמוך מזה שתועד בביקורות. החריג היחיד היה שיעור גבוה של הפלות בנשים לאחר קרינה כל-גופית קודמת, בהן תועד שיעור של 21-28% לעומת 6-10% בביקורות.

שיעורי הימצאות משקל לידה נמוך בנשים לאחר השתלת אלוגנאית עמד על 23-25%, בהשוואה ל-6-7% בביקורות. בקרב נשים לאחר קרינה כל-גופית, שיעורי משקל לידה נמוך עמדו על 27-62.5% בנשים לאחר קרינה כל-גופית.

מתוך כנס ה- European Society for Blood and Marrow Transplantation

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה