האם תקשורת חברתית הופכת אותנו לחולים? (מתוך אתר מדסקייפ)

איגוד ה-American Academy of Pediatrics פרסם הנחיות עדכניות התומכות בבדיקות סקר אוניברסאליות לדיכאון בילדים בגילאי 12 שנים ומעלה. מומחים בתחום מאמינים כי הרשת החברתית משחקת תפקיד חשוב בעליה בשיעורי אובדנות בקרב מתבגרות ובבריטניה אף שוקלים להציב מגבלות על השימוש ברשת חברתית להגנה על ילדים ומתבגרים.

ההופעה של רשתות חברתיות הקבילה לירידה בבריאות הנפשית ברחבי העולם, כאשר ארגון הבריאות העולמי מציב כיום את דיכאון בראש הרשימה של גורמים לתחלואה ומוגבלות. ממחקר שפורסם לאחרונה עלה כי חלה עליה ניכרת בהפרעות מצב רוח ונטייה לאובדנות במהלך אותה תקופה בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים.

למרות ששתי המגמות עשויות להיות בלתי-תלויות, חוקרים שאלו במשך שנים אם ייתכן קשר בין שתי התופעות, ומחקרים אפידימיולוגיים שפורסמו לאחרונה החלו לחפש אחר מענה לשאלה זו.

שני דיווחים נפרדים דיווחו על קשר בין שימוש ברשתות חברתיות ובין עליה בשיעורי דיכאון, מחשבות אובדניות. ככל שהמשתתפים עסקו יותר ברשת החברתית, כך הסיכון לדיכאון וחרדה היה גבוה יותר.

מנגד, המון נתונים מציעים כי הרשת החברתית עשויה להציל רבים. יש עדויות לפיהן ישנה תועלת משמעותית במקרים בהם רשתות תמיכה חברתית גדלות ומסייעות לקבוצה של חולים מוגבלים או אלו הסובלים ממחלות פסיכיאטריות, וכי רשת חברתית עשויה להגדיל את תחושת הערך העצמי ולשפר את הבריאות הכללית דרך עידוד הפסקת עישון והרגלי אכילה טובים יותר.

יועצים מתכנית reSTART, מרכז שיקום של בני נוער ומבוגרים שסבלו ממוגבלות ניכרת בתפקוד משנית לשימוש במדיה דיגיטאלית, טוענים כי אין ספק באשר לקורלציה בין השניים. התכנית פועלת בחצר האחורית של ענקי טכנולוגיה, דוגמת מייקרוסופט ואמזון ורבים מהם מאמינים, בעיקר המבוגרים בהם, מאמינים כי הטכנולוגיה הדיגיטאלית מציבה את המשתמשים הצעירים בסיכון.

באוקטובר האחרון פורסם מאמר ב-New York Times שפירט את המאמצים בקרב ענקים בעמק הסיליקון ועובדים באזור יחדיו להרחיק את ילדיהם מטכנולוגיה דיגיטאלית, כאשר עובד לשעבר בפייסבוק טען כי הוא משוכנע כי השטן שוכן בטלפונים שלנו וגורם נזקים לילדים.

כיצד אנשי צוות רפואי יכולים לזהות סימנים לסכנה הכרוכה בשימוש ברשתות החברתיות מצד מטופליהם? המומחים מסבירים כי החשש של ההורים הוא לרוב רמז מוביל. הם מוסיפים כי הצגת שאלה ישירה למתבגרים אודות שימוש ברשתות חברתיות; שאלות אודות דיכאון או חרדה; בירור תדירות השימוש בפלטפורמות אלו; ואם חשו חוסר בטחון בזמן שימוש ברשת החברתית, עשויים כולם להוביל לדיון בנושא חשיפה לבריונות ברשת.

המומחים מסבירים כי הצעירים לרוב נענים לדיונים אלו. לעיתים קרובות הם מביעים תחושת רווחה כאשר הם ממליצים על גישות דוגמת טעינת הטלפונים בחדר אחר להבטחת שינה מספקת, מאחר והדבר מתבסס על אינסטינקטים שכבר היו להם.

עם זאת, גם ההורים או הרופאים המודעים ביותר עשויים למצוא עצמם במצב בו מנהלים דיון מול מתבגר שאינו מבין או מקבל את הנושא וההשפעה המזיקה האפשרית של הרשת החברתית על חייו.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה