משפחה

טיפול במצבי קדם-סוכרת עשוי למנוע את העליה בסיכון למחלות לב וכלי דם (Diabetes Care)

בחולים עם קדם-סוכרת המקבלים טיפול למחלת עורקים כלילית, הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים עשוי להיות דומה לזה של נבדקים עם רמות סוכר תקינות ונמוך משמעותית בהשוואה לסיכון שתועד בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר ARTEMIS (Reduce Cardiovascular Complications of Diabetes at the Intersection Study), שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

מדגם המחקר כלל 834 חולים עם סוכרת מסוג 2, 314 משתתפים עם הפרעה בסבילות לסוכר, 103 חולים עם הפרעה ברמות סוכר בצום ו-695 נבדקים עם רמות סוכר תקינות בדם. בכל החולים הייתה היסטוריה של מחלת עורקים כלילית והיו לאחר רה-וסקולריזציה ו/או תחת טיפול תרופתי אופטימאלי.

במהלך כשש שנות מעקב, הסיכון לאירועים לבביים לא היה שונה משמעותית בין אלו עם קדם-סוכרת (הפרעה בסבילות לסוכר או הפרעה ברמות סוכר בצום) ואלו עם רמות סוכר תקינות בדם. בשתי הקבוצות, הסיכון היה נמוך משמעותית בקרב אלו עם סוכרת מסוג 2.

החוקרים מדווחים כי שיעורי התמותה הלבבית עמדו על 8.2% בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2, 3.8% באלו עם הפרעה בסבילות לסוכר, 2.9% באלו עם הפרעה ברמות סוכר בצום ו-2.6% באלו עם רמות סוכר תקינות בדם.

לאחר תקנון לגיל, מין, מדד מסת גוף, לחץ דם וגורמים אחרים, הסיכון לתמותה לבבית היה נמוך משמעותית בחולים עם הפרעה בסבילות לסוכר (יחס סיכון של 0.45), בהשוואה לאלו עם רמות סוכר תקינות וגבוה משמעותית באלו עם סוכרת מסוג 2 (יחס סיכון של 2.21). לא תועדו הבדלים משמעותיים בסיכון בחולים עם הפרעה ברמות סוכר בצום.

הסיכון לסיבוכים מג’וריים לבביים ותמותה מכל-סיבה היה מוגבר משמעותית רק בחולים עם סוכרת מסוג 2 (יחסי סיכון של 1.39 ו-2.04, בהתאמה).

כאשר החוקרים שילבו יחדיו את קבוצות החולים עם הפרעה בסבילות לסוכר והפרעה ברמות סוכר בצום (קבוצת קדם-סוכרת), הסיכון המתוקן לתמותה לבבית, סיבוכים לבביים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה לא היה שונה משמעותית בין קבוצת החולים עם קדם-סוכרת ואלו עם רמות סוכר תקינות בדם.

בהשוואה לחולים עם סוכרת מסוג 2, באלו עם קדם-סוכרת תועד סיכון מתוקן נמוך משמעותית לתמותה לבבית (יחס סיכון של 0.44), סיבוכים לבביים מג’וריים (יחס סיכון של 0.63) ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 0.57).

בחולים עם הופעה חדשה של סוכרת מסוג 2 במהלך המעקב תועדה עליה של פי 2.4 בסיכון לתסמונת כלילית חדה, עליה של 4.6 בסיכון לאי-ספיקת לב ועליה של פי 2.2 בסיכון לסיבוכים לבביים מג’וריים, בהשוואה לאלו שלא פיתחו סוכרת מסוג 2.

באלו עם הופעה חדשה של סוכרת מסוג 2 תועד גם סיכון גבוה פי 2.9 לתמותה מכל-סיבה, בהשוואה לאלו שלא פיתחו סוכרת מסוג 2, אך לא זוהה סיכון מוגבר לתמותה לבבית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בעידן הטיפול הנוכחי, קדם-סוכרת לא הובילה לעליה בסיכון לתמותה לבבית וסיבוכים לבביים מג’וריים.

Diabetes Care. Published online May 10, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה