האם יש מקום להמליץ על דיאטה מותאמת אישית? (JAMA Netw Open)

מזה שנים רבות רווחת האמונה כי דיאטה “בריאה” אינה בהכרח בריאה לכולם וכי יש להתאים את המזון המומלץ לכל אדם בנפרד. תחום תזונה מותאמת אישית מתפתח כיום הן ברמה המדעית והן ברמה הטכנולוגית ונועד לקבוע אילו מזונות טובים או רעים לאדם ולסייע בהתאמת דיאטה פרטנית.

ד”ר דוד זאבי ושותפיו ממכון וויצמן בחנו את נושא דיאטה בהזמנה על תגובות רמות סוכר בדם לאחר-ארוחה במחקר שפורסם בשנת 2005. ראשית, הם כללו 800 משתתפים מישראל ובחנו את רמות הסוכר לאחר כל ארוחה שאכלו ואישרו כי התגובה הגליקמית לאחר-ארוחה השתנתה מאוד בין נבדקים שונים, גם כאשר צרכו ארוחה דומה. לאחר מכן, הם שילבו את כל המידע שאספו באלגוריתם, יחד עם גורמים אחרים, דוגמת גיל, משקל ופרופיל המיקרוביום, ואישרו את היכולת של האלגוריתם לנבא במדויק את התגובה הגליקמית לאחר-ארוחה במדגם נפרד וקטן יותר. לסיום, הם אישרו את האלגוריתם בתנאי עולם-אמיתי בכדי לקבוע אם דיאטה על-בסיס אלגוריתם זה הפחית משמעותית את התגובה הגליקמית לאחר-ארוחה.

כעת, חוקרים מארצות הברית, בשיתוף עם פרופ’ ערן אלינב ושותפיו מ-DayTwo, פרסמו בכתב העת JAMA Network Open תוצאות מחקר חדש בו ביקשו לתאר ולחזות את התגובה הגליקמית של נבדקים למגוון רחב של מוצרי מזון, באמצעות מודל שלקח בחשבון את הפיזיולוגיה והמיקרוביום של הנבדק, בנוסף למאפיינים של המזון שאכלו.

מדובר במחקר עוקבה שהתבסס על מודל לחיזוי פרטני, אשר כלל 327 נבדקים ללא-סוכרת, בתקופה שבין 11 באוקטובר, 2016 ועד 13 בדצמבר, 2017, במינסוטה ופלורידה. המשתתפים לקחו חלק במחקר בן שישה ימים. המחקר בחן את הנתונים האנתרופומטריים, תיאר את הרכב המיקרוביאלי במערכת העיכול והעריך את רמות סוכר בדם כל חמש דקות באמצעות מד סוכר רציף. המשתתפים תיעדו את המזון שאכלו ואת הפעילות בה עסקו במהלך תקופת המחקר. הם יצרו מודל חיזוי של התגובה הגליקמית הפרטנית לאחר צריכת מגוון מוצרי מזון.

התוצא העיקרי היה התגובה הגליקמית למזון שצרכו הנבדקים לאורך שישה ימים. המודל המנבא של תגובה גליקמית פרטנית לאחר-ארוחה לקח בחשבון את המאפיינים של הנבדק, כולל הרכב המיקרוביום, בנוסף למאפייני המזון שצרכו הנבדקים.

מדגם המחקר כלל 327 משתתפים (גיל ממוצע של 45 שנים, 78% נשים) והתגובה לאחר-ארוחה למוצרי מזון דומים הייתה שונה בין המשתתפים במחקר. מודל לחיזוי התגובה של כל משתתף למזון שלקח בחשבון מספר גורמים פרטניים, בנוסף למאפייני המזון, הדגים יכולת חיזוי טובה יותר (R=0.62), בהשוואה לגישה הסטנדרטית הנוכחית המבוססת על הרכב התזונה בלבד (R=0.34 לקלוריות ו-R=0.40 לפחמימות) לתיקון רמות הסוכר לאחר-ארוחה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מודל החיזוי האישי שיצרו, אשר לוקח בחשבון מאפיינים ייחודיים של הנבדק (כמו מאפיינים קליניים, משתנים פיזיולוגיים והרכב המיקרוביום), בשילוב עם הרכב המזון, זוהה כמודל מנבא טוב יותר בהשוואה לגישות הנוכחיות המתמקדות רק בתכולת הקלוריות והפחמימות של המזון.

JAMA Netw Open. 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Upadacitinib מוביל להקלה מהירה בתסמינים בקרב חולי קרוהן (Clin Gastroenterol & Hepatol)

    טיפול ב-Upadacitinib מוביל להקלה מהירה בתסמינים בקרב חולי קרוהן (Clin Gastroenterol & Hepatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי Upadacitinib (רינבוק) הוביל לשיפור תדירות צואה רכה/נוזלית ומדדי כאבי בטן במהלך השבוע הראשון לטיפול בחולים עם מחלת קרוהן בדרגה בינונית-עד-חמורה, כולל בחולים לאחר כישלון טיפול ביולוגי. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של נתונים משני מחקרים בשלב 3 – U-EXCEL ו-U-EXCEED – להערכת הקלה בתסמינים בחולים […]

  • טיפול במעכבי תעלות מימן פעמיים ביום מלווה בשיעורים גבוהים יותר של הפוגה של דלקת וושט אאזנופילית (Am J Gastroenterol)

    טיפול במעכבי תעלות מימן פעמיים ביום מלווה בשיעורים גבוהים יותר של הפוגה של דלקת וושט אאזנופילית (Am J Gastroenterol)

    מתן מעכבי תעלות מימן פעמיים ביום מלווה בשיעורי תגובה היסטולוגית גבוהים יותר בחולים עם דלקת וושט אאזנופילית (Eosinophilic Esophagitis), בהשוואה לטיפול הניתן פעם ביום, גם אם המינון היומי הכולל נותר ללא שינוי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. מאחר ומשטר הטיפול האופטימאלי במעכבי תעלות מימן כנגד דלקת וושט אאזנופילית […]

  • מעקב פעיל אחר חולים עם ממאירות בדרגת סיכון נמוכה אינו מעלה את הסיכון לתביעות רשלנות רפואית (Annals of Surgery)

    מעקב פעיל אחר חולים עם ממאירות בדרגת סיכון נמוכה אינו מעלה את הסיכון לתביעות רשלנות רפואית (Annals of Surgery)

    למרות חשש מפני תביעות רשלנות רפואית של רופאים, חוקרים לא מצאו עליה בתביעות רשלנות רפואית מוצלחות על-רקע מעקב פעיל כגישת טיפול בחולים עם סרטן בדרגת סיכון נמוכה, כך מדווח במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהנחיות מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network שוקלות מעקב פעיל כגישה יעילה לטיפול בסרטן […]

  • הערכה רפואית קדם-ניתוחית במרפאות בתר-ניתוחיות מפחית משך אשפוז לאחר ניתוח החלפת מפרק (J Bone Joint Surg)

    הערכה רפואית קדם-ניתוחית במרפאות בתר-ניתוחיות מפחית משך אשפוז לאחר ניתוח החלפת מפרק (J Bone Joint Surg)

    הערכה רפואית קדם-ניתוחית במרפאות בתר-ניתוחיות לוותה בקיצור משך השהות באשפוז לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק, בהשוואה לגישת טיפול סטנדרטי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את התוצאות בקרב חולים שעברו ניתוח החלפה מלאה של מפרק הירך או הברך והשלימו הערכה קדם-ניתוחית […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה