משפחה

ההשפעה של הופעה מוקדמת של סוכרת מסוג 1 על התפתחות המוח בילדים (מתוך כנס ה-ADA)

מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (American Diabetes Association) עולה כי בילדים עם אבחנה של סוכרת מסוג 1 תתכן האטה משמעותית של התפתחות המוח, ככל הנראה על-רקע היפרגליקמיה, בהשוואה לאלו ללא סוכרת.

מדגם המחקר כלל 138 ילדים עם סוכרת מסוג 1, בגילאי 4-7 שנים בתחילת המחקר ומשך סוכרת ממוצע של 2.4 שנים. קבוצת הביקורת כללה 67 משתתפים בגיל-תואם לאלו בקבוצת ההתערבות. בעת ההערכה הנוירו-אנטומית הנוכחית הגיל הממוצע של המשתתפים בקבוצת ההתערבות עמד על 11 שנים, עם משך סוכרת ממוצע של 6.5 שנים וריכוז המוגלובין מסוכרר ממוצע של 8.0%.

מהממצאים עלה כי הגדילה של כלל המוח והגדילה של אזורי חומר אפור ולבן הייתה איטית בכ-4.5 שנים בקרב הילדים עם אבחנה של סוכרת, בהשוואה לביקורות. שינויים אלו תאמו להיפרגליקמיה. האזורים המוחיים שהושפעו מכך היו מעורבים בעיבוד חישה ותהליכים קוגניטיביים.

החוקרים מסבירים כי שמירה על ערכי סוכר קרוב לטווח הנורמה בילדים קטנים עם סוכרת היא משימה מאתגרת לעיתים קרובות, בשל החשש של ההורים מפני סכנות היפוגליקמיה והפרעה בהתפתחות הקוגניטיבית. עם זאת, הנתונים מעידים כי הן היפרגליקמיה והן היפוגליקמיה, בתלות בגיל ובחומרה, עשויים להוביל לשינויים במבנה המוח ובתפקוד הקוגניטיבי, בפרט במוח המתפתח של ילדים קטנים.

במדגם DirectNet הגדול יותר נכללו 181 ילדים עם סוכרת מסוג 1 ו-90 ביקורות בגיל תואם. ממצאי המחקר העידו על מדדי אינטליגנציה נמוכים יותר באופן כללי, כמו גם מדדי נמוכים יותר בהערכת היכולת המילולית ואוצר המילים לאחר 4.5 שנים בקבוצת חולי סוכרת, בהשוואה לביקורות. עם זאת, מהירות עיבוד מידע, זיכרון ולמידה לא היו שונים בין הקבוצות.

בקרב ילדים עם סוכרת מסוג 1 תועד קשר הפוך בין ריכוז המוגלובין מסוכרר בעת המעקב האחרון ובין אוצר המילים ובין המוגלובין מסוכרר ובין מדד תפקוד מילולי לאחר תקנון למדדי האינטליגנציה של ההורים.

בפן החיובי, ממחקר שלישי מאותו מדגם, אשר הוצג כפוסטר נוסף במהלך כנס ה-ADA, ב-93 ילדים עם סוכרת מסוג 1 ו-57 ביקורות, שתי הקבוצות הדגימו תפקוד ניהולי דומה. במהלך המשימה, הילדים עם סוכרת מסוג 1 הדגימו הפעלה גדולה יותר באזורי בקרה ניהולית של המוח.

ממצאים אלו מרמזים לגיוס מפצה של אזורי בקרה ניהולית בכדי למנוע ליקויים על-רקע סוכרת מסוג 1 במוח, דבר זה מוביל לכך שלפחות באופן זמני, היכולת של החולים דומה לזו של ביקורות ללא-סוכרת.

מתוך כנס ה-ADA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה