משפחה

שכיחות גבוהה של הפרעות פסיכיאטריות במקרים של מחלת מעי דלקתית המופיעה בילדות (JAMA Pediatr)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על קשר בין הופעה בילדות של מחלת מעי דלקתית ובין מספר הפרעות פסיכיאטריות, כולל סיכון מוגבר לניסיונות אובדניים. הסיכון הגבוה ביותר להפרעות מצב רוח וחרדה תועד בשנה הראשונה לאחר אבחנת מחלת המעי, רמז לצורך בתמיכה פסיכולוגית בילדים קטנים לאחר האבחנה.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הסיכון לתחלואה פסיכיאטרית בחולים עם הופעה בילדות של מחלת מעי דלקתית.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות כל הילדים משבדיה שנולדו בין 1973-2013. מבין אלו, 6,464 משתתפים אובחנו עם מחלת מעי דלקתית בילדות (גיל ממוצע באת האבחנה של 13 שנים, 3,228 חולים עם קוליטיס כיבית, 2,536 חולים עם מחלת קרוהן ו-700 חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-מסווגת). נבדקים אלו נבחנו אל מול 323,200 ביקורות תואמות מהאוכלוסייה הכללית ומול 6,999 אחאים ללא מחלת מעי דלקתית.

התוצא העיקרי היה כל הפרעה פסיכיאטרית וניסיון אובדני. תוצאים משניים כללו הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות: הפרעה פסיכוטית, הפרעת חרדה, הפרעת מצב רוח, הפרעת אכילה, הפרעת אישיות והפרעות התנהגות; הפרעות בשימוש חומרים; הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות; הפרעות מהספקטרום של אוטיזם וליקוי אינטלקטואלי.

במהלך חציון מעקב של תשע שנים, 1,117 חולים עם מחלת מעי דלקתית (17.3%) אובחנו עם הפרעה פסיכיאטרית (שיעורי היארעות של 17.1 לכל 1,000 שנות-אדם), זאת בהשוואה ל-38,044 מבין 323,200 (11.8%) משתתפים מהאוכלוסייה הכללית  (שיעורי היארעות של 11.2 לכל 1,000 שנות-אדם), מקביל ליחס סיכון של 1.6 או מקרה נוסף של הפרעה פסיכיאטרית כלשהי לכל 170 שנות-אדם.

החוקרים זיהו קשר מובהק בין מחלת מעי דלקתית ובין ניסיון אובדני (יחס סיכון 1.4), כמו גם הפרעות מצב רוח (יחס סיכון של 1.6), הפרעות חרדה (יחס סיכון של 1.9), הפרעות אכילה (יחס סיכון של 1.6), הפרעות אישיות (יחס סיכון של 1.4), הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (יחס סיכון של 1.2) והפרעות מהספקטרום של אוטיזם (יחס סיכון של 1.4). התוצאות היו דומות בבנים ובבנות.

יחסי הסיכון להפרעה פסיכיאטרית כלשהי היו הגבוהים ביותר בשנה הראשונה למעקב, אך נותרו מובהקים סטטיסטית לאחר למעלה מחמש שנים. הפרעות פסיכיאטריות היו נפוצות במיוחד בחולים עם הופעה מוקדמת מאוד של מחלת מעי דלקתית (פחות משש שנים) ובחולים עם היסטוריה פסיכיאטרית אצל ההורים.

התוצאות היו די דומות כאשר החוקרים השלימו הערכה מול האחאים, עם הערכות דומות של הסיכון להפרעה פסיכיאטרית מכל סוג (יחס סיכון של 1.6) וניסיון אובדני (יחס סיכון של 1.7).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין הופעה בילדות של מחלת מעי דלקתית ובין תחלואה פסיכיאטרית, עם אישור הממצאים גם כאשר נערכה השוואה אל מול האחאים. הסיכון המוגבר לניסיונות אובדניים מטריד במיוחד, רמז לחשיבות תמיכה פסיכולוגית ארוכת טווח בילדים אלו.

JAMA Pediatr 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה