זיהום אוויר עלול לגרום נזק גם לריאות באנשים בריאים (JAMA)

מנתונים חדשים מארצות הברית עולה כי ככל שהחשיפה לזיהום אוויר גדולה יותר, בפרט חשיפה לאוזון, כך הנזק המתפתח עם הזמן לריאות הוא גדול יותר. החוקרים כותבים כי כבר ידוע כי זיהום אוויר כבד גורם להחמרת מחלת ריאות בחולים עם מחלת ריאות קיימת. המחקר החדש מעיד כי גם באלו ללא מחלת ריאות, חשיפה ארוכת טווח לזיהום אוויר, גם באזורים יחסית נקיים, עשויה להוביל לסימני מחלת ריאות כרונית.

המחקר הנוכחי התמקד בארבעה מזהמים עיקריים אוזון, חנקן חמצני, פחמן שחור וחומר חלקיקי בקוטר קטן (PM 2.5). החוקרים בחנו את הרמות של מזהמים אלו בסמוך לביתם של 7,071 משתתפים שהתגוררו בשש ערים בארצות הברית: בולטימור, שיקאגו, לוס אנג’לס, סיינט פול, ניו-יורק ווינסטון-סיילם. כל משתתף השלים בדיקת CT להערכת אחוז אמפיזמה וכן השלים בדיקת תפקודי ריאות בתחילת המחקר ושוב עשר שנים מאוחר יותר.

כ-46% מהמשתתפים לא עישנו כל חייהם ו-22% מהמשתתפים סבלו מחסימה מסוימת של זרימת האוויר בתחילת המחקר. לאחר עשר שנים, הירידה הממוצעת בתפקוד הריאתי בכלל הקבוצה עמדה על קצת יותר מ-300 מ”ל בבדיקות שאיפה ונשיפה.

בקרב אלו שנחשפו לרמות גבוהות יותר של כל אחד מארבעת המזהמים בתחילת המחקר תועד סיכוי גבוה יותר להתפתחות נזקי אמפיזמה עד לתום המחקר.

לאורך עשר שנות המחקר, כל עליה של 3 חלקים למיליארד בחשיפה לאוזון נקשרה עם נזק ריאתי המקביל לעישון חפיסת סיגריות ביום לאורך 29 שנים, או לעליה של שלוש שנים בגיל הנבדק.

בקרב אלו שעישנו אי-פעם עם עדות לנזק ריאתי בתחילת המחקר תועדה העליה הגדולה ביותר באחוז אמפיזמה וירידה בתפקוד הריאתי.

ממצאי המחקר מעידים כי חשיפה לזיהום אוויר עשויה לספק הסבר להתפתחות אמפיזמה כרונית בשיעור כה גבוה של חולים ללא היסטוריה של עישון. ממצאי המחקר מדגישים גם את חשיבות המאמצים להפחתת היקף זיהום אוויר.

JAMA 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה