טיפול הורמונאלי לאחר-מנופאוזה והסיכון לסרטן שד (The Lancet)

השימוש בטיפול הורמונאלי לאחר-מנופאוזה במשך חמש שנים, החל מגיל 50 שנים, עשוי להיות מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד בגילאי 50-69 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The Lancet. כמחצית מהעלייה בסיכון הינה במהלך חמש השנים הראשונות לטיפול ההורמונאלי וכמחצית מופיעה ב-15 השנים הבאות. תוספת פרוגסטרון מובילה לעליה נוספת בסיכון לממאירות.

במסגרת המחקר אספו החוקרים נתונים מ-58 מחקרים, אשר כללו מידע אודות 143,887 נשים לאחר-מנופאוזה עם סרטן שד פולשני ו-424,972 ביקורות ללא סרטן שד. הסקירה כללה 24 מחקרים פרוספקטיביים, אשר תרמו 108,6457 מקרים, כולל 55,575 נשים (51%) שהשתמשו אי-פעם בטיפול הורמונאלי; וכן 34 מחקרים רטרוספקטיביים שתרמו 35,240 מקרים, מהם 15,642 נשים (44%) שנטלו טיפול הורמונאלי.

בקרב נשים תחת טיפול הורמונאלי מכל סוג נרשמה עליה משמעותית בסיכון לסרטן שד במהלך 1-4 שנות טיפול עם סיכון יחסי של 1.60 עם טיפול משולב באסטרוגן ופרוגסטרון וסיכון יחסי של 1.17 בנוכחות טיפול המבוסס על אסטרוגן בלבד. במהלך השנים 5-14, טיפול הורמונאלי לווה בסיכון יחסי של 2.08 כאשר מדובר היה במשלב אסטרוגן-פרוגסטרון ובסיכון יחסי של 1.33 עם טיפול המבוסס על אסטרוגן בלבד. בקרב נשים שנטלו בעבר טיפול הורמונאלי, הסיכון המוגבר נותר למעלה מעשור לאחר הפסקת הטיפול.

עוד עולה מהנתונים כי במהלך 5-14 שנות טיפול באסטרוגן-פרוגסטרון, הסיכון היחסי היה גדול יותר עם משלב שכלל אסטרוגן וטיפול יומי בפרוגסטרון (סיכון יחסי של 2.30), בהשוואה למשלב של אסטרוגן עם טיפול לסירוגין בפרוגסטרון (סיכון יחסי של 1.93).

כל סוג של טיפול הורמונאלי לאחר-מנופאוזה, פרט לאסטרוגן נרתיקי, לווה בסיכון מוגבר לסרטן שד, אשר עלה באופן עקבי עם עליה במשך הטיפול. השמנה הפחיתה מעט את הסיכון לסרטן שד על-רקע טיפול הורמונאלי, בפרט כאשר מדובר היה בטיפול באסטרוגן בלבד, רמז לכך שתוספת חיצונית של אסטרוגן אינה משפיעה רבות על הגירוי האסטרוגני הקיים של רקמת השד משנית להשמנה.

הסיכון האבסולוטי להתפתחות סרטן שד בגילאי 50-69 שנים עומד על 6.3% באישה במשקל ממוצע, אשר לא נטלה מעולם טיפול הורמונאלי לאחר-מנופאוזה. חמש שנות טיפול משולב באסטרוגן עם פרוגסטרון ולאחריהן 15 שנות מעקב לווה בסיכון של 8.3% לסרטן שד עם טיפול יומי בפרוגסטרון (עליה של מקרה אחד מכל 50 מטופלות) ובסיכון של 7.7% עם טיפול לסירוגין בפרוגסטרון (עליה של מקרה אחד מכל 70 מטופלות). באשר לטיפול המבוסס על אסטרוגן בלבד, הסיכון האבסולוטי עמד על 6.8% (עליה של מקרה אחד מכל 200 מטופלות), עם סיכון גדול יותר בנשים רזות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי טיפול הורמונאלי לאחר-מנופאוזה מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד, עם עליה עקבית בסיכון עם הארכת משך הטיפול. הסיכון היה בולט במיוחד עם טיפול במשלב אסטרוגן-פרוגסטרון, בהשוואה לטיפול המבוסס על אסטרוגן בלבד.

The Lancet. Published online August 29, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה