משפחה

טיפול פומי קצר בסטרואידים עשוי לשפר כאב ותפקוד בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של היד (The Lancet)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול בפרדניזלון במינון 10 מ”ג למשך שישה שבועות נמצא בטוח ויעיל בחולים הסובלים מכאב משנית לאוסטיאוארתריטיס של היד עם סמני דלקת.

במסגרת מחקר HOPE (Hand Osteoarthritis Prednisolone Efficacy) ביקשו החוקרים לבחון את היעילות והבטיחות של טיפול קצר-טווח בפרדניזולון בחולים עם כאב משנית לאוסטיאוארתריטיס של הידר ודלקת של הסינוביה.

מחקר HOPE היה מחקר כפל-סמיות, אקראי, מבוקר-פלסבו, אשר כלל מבוגרים משני מרכזים בהולנד. המשתתפים במחקר אובחנו עם אוסטיאואתריטיס תסמינית של היד ובדיקה גופנית הדגימה עדות לסמני דלקת במפרקי DIP/PIP (Distal Interphalangeal/Proximal Interphalangeal).

המשתתפים חולקו באקראי לטיפול בפרדניזולון במינון 10 מ”ג או פלסבו, אשר ניתנו פומית כל יום למשך שישה שבועות, לאחר מכן חלה הפחתה הדרגתית של מינון הטיפול לאורך שבועיים והמשך מעקב ללא טיפול תרופתי למשך שישה שבועות. התוצא העיקרי של המחקר היה כאב באצבע, כפי שנקבע לפי סולם VAS (Visual Analog Scale), לאחר שישה שבועות.

לאחר הערכת 149 חולים להתאמה למחקר, 92 חולים נכללו במחקר וחולקו באקראי לטיפול בפרדניזולון (46 חולים) או לפלסבו (46 חולים). מבין אלו, 42 חולים בקבוצת ההתערבות (91%) ו-42 חולים בקבוצת הפלסבו (91%) השלימו את 14 שבועות המחקר.

השינוי הממוצע מתחילת המחקר ועד לאחר שישה שבועות במדד VAS להערכת כאב באצבע עמד על 21.5- בקבוצת ההתערבות ועל 5.2- בקבוצת הפלסבו, עם הבדל ממוצע בין הקבוצות של 16.5- נקודות (p=0.0007).

מספר האירועים החריגים הלא-חמורים היה דומה בין שתי הקבוצות. חמישה אירועים חריגים חמורים תועדו במהלך המחקר: אירוע חריג חמור אחד בקבוצת הטיפול בפרדניזולון (אוטם לבבי) וארבעה אירועים חריגים חמורים בקבוצת הפלסבו (המטומה מזוהמת על-רקע חבלה ברגל אשר דרשה ניתוח, ניתוח מעי, פרפור פרוזדורים שדרש השתלת קוצב לב ומיומה תסמינית ברחם אשר דרשה כריתת רחם). ארבעה חולים (4%) הפסיקו את תרופת המחקר בשל אירוע חריג: חולה אחד (2%) שטופל בפרדניזולון ושלושה חולים (7%) בקבוצת הפלסבו.

ממצאי המחקר מספקים לרופאים אפשרות טיפול קצר-טווח בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של היד, המדווחים על התלקחות של מחלת המפרקים.

The Lancet 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה