משפחה

חולים רבים עם מחלת קרדיווסקולארית טרשתית אינם משיגים את יעדי LDL (מתוך כנס מטעם ה-AHA)

משני מחקרים חדשים עולה כי קיים צורך בשיפור הטיפול לאיזון רמות השומנים בדם כמניעה שניונית של מחלות לב וכלי דם בחולים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית.

המחקר הראשון הוצג במהלך כנס ה-American Heart Association (AHA) ו-American College of Cardiology (ACC) והדגים פער גדול בין ההמלצות בהנחיות ליעדי LDL (Low Density Lipoprotein) בקרב חולים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית. המחקר השני פורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology ודיווחו על תוצאות ניתוח נתוני NHANES לשנים 2005-2006 עד 2015-2016. משני המחקרים עלה כי ישנן הזדמנויות רבות לשיפור הטיפול לאיזון פרופיל השומנים באוכלוסיות אלו.

המחקר הראשון כלל ניתוחי נתוני מאגר PINNACLE בשנים 2013-2019 וכלל נתונים מארבע השנים האחרונות, לאחר אישור שני מעכבי PCSK9 ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי השגת יעד LDL (ריכוז LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל) במבוגרים במרשם.

החוקרים זיהו קרוב ל-1.9 מיליון מבוגרים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית מבוססת, מהם 21.1% לא קיבלו טיפול לאיזון פרופיל השומנים ו-70% קיבלו טיפול בסטטינים בלבד. יתר 8.9% המשתתפים קיבלו בעיקר טיפול ב-Ezetimibe, עם או בלי סטטינים. רק כ-1-2% מהחולים הללו טופלו במעכבי PCSK9.

מבין החולים שלא קיבלו טיפול תרופתי לאיזון שומנים, רק 15.8% ענו על יעד LDL של מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל. מבין המטופלים בסטטינים, 32.9% ענו על יעד זה.

בקרב חולים צעירים יותר (גילאי 18-64 שנים), נשים ואלו ממוצא אפריקאי-אמריקאי תועד סיכוי מעט נמוך יותר להשגת יעד LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל.

החוקרים מדווחים כי לא כל החולים בהם יש מקום לטיפול לאיזון שומנים בדם, כפי שנקבע בהנחיות בנושא, אכן קיבלו את הטיפול. מבין אלו שקיבלו טיפול בסטטינים בלבד, רק שליש השיגו את יעד LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל.

במחקר השני זיהו החוקרים 32,378 מבוגרים בגילאי 20 שנים ומעלה, אשר לקחו חלק בסקרי NHANES בשנים 2005/2006 עד 2015/2016. בקרב אלו נרשמה ירידה ממוצעת בריכוז כולסטרול כולל מ-206 מ”ג/ד”ל ל-187 מ”ג/ד”ל; ריכוז LDL הממוצע ירד מ-122 מ”ג/ד”ל ל-101 מ”ג/ד”ל וריכוז טריגליצרידים ירוד מ-176 מ”ג/ד”ל ל-122 מ”ג/ד”ל.  במהלך תקופת המחקר לא חל שינוי בריכוז HDL.

מבין המבוגרים שהתאימו לטיפול בסטטינים, שיעור החולים שהיו מודעים לרמות כולסטרול גבוהות עלה מ-64% בשנים 2005/2006 ל-69% בשנים 2011/2012 עד 2015/2016. שיעור החולים שנטלו טיפול בסטטינים עלה מ-41% ל-49% במהלך המחקר.

בקרב מבוגרים עם סוכרת, כ-74% היו מודעים לכך שסבלו מרמות כולסטרול גבוהות והשימוש בסטטינים עלה מ-48% ל-60%.

בקרב מבוגרים עם צפי סיכון מחלה קרדיווסקולארית טרשתית של 7.5% ומעלה בתוך עשר שנים, שיעור המטופלים בסטטינים עלה מ-28% בשנים 2005/2006 ל-37% בשנים 2013/2014 ולאחר מכן ירד ל-33% בשנים 2015/2016.

החוקרים כותבים כי לאחר פרסום הנחיות לטיפול בכולסטרול בשנת 2013 חלה ירידה מתמשכת ברמות שומנים וליפו פרוטאינים, בעיקר במבוגרים שנטלו תרופות להפחתת רמות שומנים בדם. במקביל, המודעות לרמות כולסטרול גבוהות נותרה יציבה.

עד שנת 2011/2012, 64% מהמשתתפים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית נטלו סטטינים, כמו גם 43% מהמשתתפים עם סוכרת מסוג 2 ו-27% מאלו עם צפי סיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית של מעל 7.5% בתוך עשר שנים.

טיפול בסטטינים עדיין אינן משמש באופן מספק (פחות מ-50%) ולא חל שינוי בהיקף הטיפול בסטטינים לפני ואחרי פרסום ההנחיות לטיפול בכולסטרול בשנת 2013.

מתוך כנס מטעם ה-AHA

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

עוד סיבה טובה להשתמש בכלי העזר הממוחשב כפי שפותח בשיתוף פעולה עם החברה לטרשת עורקים, המאפשר להעריך את רמת הסיכון של המטופל, יעד ה-LDL-C שלו והטיפול המומלץ שעשוי להביא אותו אל היעד. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה