הנזקים האפשריים של דיאטה עתירת חלבונים (Nephrol Dial Transplant)

דיאטה עתירת חלבונים, המומלצת לעיתים קרובות כאמצעי להפחתת משקל ושמירה על המצב הבריאותי, עשויה להזיק לכליות במטופלים עם תפקוד כלייתי תקין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nephrology Dialysis Transplantation.

במחקר מהולנד אספו חוקרים נתונים על-בסיס שאלוני תזונה מ-4,837 משתתפים בגילאי 60-80 שנים (גיל ממוצע של 69 שנים) עם היסטוריה של אוטם לבבי, אשר לקחו חלק במחקר Alpha Omega Trial.

החוקרים מסבירים כי בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, בחולים עם היסטוריה של אוטם לבבי קצב הידרדרות התפקוד הכלייתי גבוה כפליים ולכן הם מצויים בסיכון מוגבר למחלת כליות כרונית.

בכלל המדגם, צריכת חלבונים הממוצעת עמדה על 71 גרם/יום, ממנה כשני-שליש חלבון מן החי והיתר מחלבון צמחי.

מהנתונים עלה כי סך צריכת חלבונים ביום נקשר בקשר הפוך עם הקצב השנתי של הידרדרות תפקוד כלייתי. השינוי השנתי בקצב פינוי גלומרולארי (Cystatin C) היה כפול בחולים עם צריכת חלבונים יומית כוללת בעודף של 1.20 גרם/ק”ג משקל גוף אידיאלי, בהשוואה לצריכה של פחות מ-0.80 גרם/ק”ג. באופן ספציפי, השינוי השנתי באלו עם צריכת חלבונים יומית כוללת הגבוהה ביותר עמד על 1.60- מ”ל/דקה, בהשוואה ל-0.84- מ”ל/דקה באלו עם צריכת חלבונים כוללת נמוכה יותר.

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלה כי הקשר בין צריכת חלבונים ובין הידרדרות קצב פינוי גלומרולארי היה בולט פי שלוש בחולים עם סוכרת, בהשוואה לאלו ללא סוכרת.

במחקר מקוריאה בחנו החוקרים את ההשפעה של דיאטה עתירת חלבונים על סינון-יתר כלייתי והידרדרות תפקוד כלייתי ב-9,226 משתתפים במחקר Korean Genome and Epidemiology Study.

המשתתפים סווגו לרבעונים לפי צריכת חלבונים יומית, כפי שנקבע על-בסיס שאלוני תזונה. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 52 שנים ומשך המעקב הממוצע עמד על 11.5 שנים.

בארבעת הרבעונים של צריכת חלבונים יומית, שיעורי הימצאות סינון-יתר כלייתי היו גבוהים יותר משמעותית באלו ברבעון העליון של צריכת חלבונים, בהשוואה לאלו ברבעון התחתון (6% לעומת 5.2%, p=0.02).

קצב ההידרדרות השנתי הממוצע בקצב הפינוי הגלומרולארי היה הגבוה ביותר באלו ברבעון העליון של צריכת חלבונים יומית (2.34- מ”ל/דקה), בהשוואה לאלו ברבעון התחתון (2.01- מ”ל/דקה). החוקרים מצאו עוד כי בקרב אלו ברבעון הרביעי של צריכת חלבונים נרשם סיכון גבוה ב-32% להידרדרות מהירה של קצב הפינוי הגלומרולארי בשנה, בהשוואה לאלו ברבעון התחתון (p=0.03). יתרה מזאת, מהנתונים עלה כי הירידה המהירה בתפקוד הכלייתי תועדה רק בקרב אלו עם סינון-יתר כלייתי.

ממצאים אלו תומכים בסברה כי צריכה רבה יותר של חלבונים עשויה להוות גורם סיכון בלתי-תלוי לסינון-יתר כלייתי, העשוי להאיץ הידרדרות תפקוד כלייתי.

Nephrol Dial Transplant. 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה