משפחה

חשיבות הפסקת עישון וירידה במשקל בחולים עם סוכרת מסוג 2 (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הפסקת עישון ללא ירידה נלווית במשקל הגוף מלווה בסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם ותמותה בקרב מעשנים עם סוכרת מסוג 2, כאשר עליה במשקל לאחר הפסקת עישון מצמצמת את היקף הירידה בסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם אך אינה פוגעת בהשפעה החיובית של הפסקת עישון על התמותה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של הפסקת עישון ובעקבות זאת, שינוי במשקל הגוף, על היארעות מחלות לב וכלי דם ותמותה במבוגרים עם סוכרת מסוג 2.

במחקר העוקבה בחנו החוקרים נתונים אודות חולים עם סוכרת מסוג 2 משני מדגמים פרוספקטיביים בארצות הברית: מדגם Nurses’ Health Study (1976-2014) ומדגם Health Professionals Follow-up Study (1986-2014). המחקר כלל משתתפים עם אבחנה קודמת של סוכרת מסוג 2, או כאלו שאובחנו במהלך המחקר.

החוקרים בחנו את היארעות מחלות לב וכלי דם ותמותה מכל-סיבה ותמותה עקב גורם ספציפי בקרב משתתפים שהפסיקו לעשן לאחרונה (בתוך שש שנים מהפסקת עישון) ואלו שהפסיקו לעשן לפני זמן רב (מעל 6 שנים), בשילוב עם השינוי במשקל הגוף בתוך 6 שנים מהפסקת עישון, בחולים עם סוכרת מסוג 2. ניתוח רב-משתני שימש להערכת הקשר בין הפסקת עישון והשינוי במשקל הגוף עם התוצאים.

מבין 173,229 משתתפים משני המדגמים, 10,809 משתתפים עם אבחנה של סוכרת מסוג 2 נכללו בניתוח להערכת היארעות מחלות לב וכלי דם ו-9,6888 משתתפים נכללו בניתוח להערכת התמותה.

במהלך מעקב של 153,166 שנות-אדם תועדו 2,580 מקרים של מחלות לב וכלי דם ובמהלך מעקב של 152,811 שנות-אדם נרשמו 3,827 מקרי תמותה.

בקרב מעשנים שהפסיקו לעשן לאחרונה (במהלך 2-6 השנים האחרונות), ללא עליה במשקל במהלך לאחר הפסקת עישון, החוקרים זיהו סיכון נמוך משמעותית למחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו שהמשיכו לעשן: יחס סיכון מתוקן של 0.83 בקרב כל אלו שהפסיקו לעשן לאחרונה; 0.77 בקרב אלו שהפסיקו לעשן לאחרונה ולא עלו במשקל, 0.99 בקרב אלו שהפסיקו לעשן לאחרונה ועלו במשקל בהיקף של 0.1-5.0 ק”ג, 0.89 באלו שהפסיקו לעשן ועלו במשקל בהיקף של מעל 5.0 ק”ג. בקרב אלו שהפסיקו לעשן זמן רב קודם לכן (מעל 6 שנים), יחס הסיכון המתוקן עמד על 0.72.

עליה במשקל במהלך שש השנים הראשונות לאחר הפסקת עישון לא פגעה בהשפעה המגנה של הפסקת עישון ממושכת על תמותה מכל-סיבה עם יחס סיכון מתוקן של 0.69 בקרב אלו בהם לא נרשמה עליה במשקל, 0.57 באלו בהם נרשמה עליה של 0.1-0.5 ק”ג ו-0.51 בקרב אלו בהם נרשמה עליה של מעל 5.0 ק”ג במשקל הגוף. התוצאות היו דומות בהערכת הסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה עקב ממאירות.

ממצאי המחקר מאשרים את התועלת הכללית של הפסקת עישון בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2, אך גם מדגישים את חשיבות השינוי במשקל הגוף לאחר הפסקת עישון במקרים אלו.

The Lancet Diabetes & Endocrinology January 07, 2020

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה