משפחה

האם קיים חשש מוגזם בכל הנוגע לסיכון לנפרופתיה בשל חשיפה לחומר ניגוד? (Radiology)

הסיכון לנזק כלייתי חד בעקבות מתן תוך-ורידי של חומרי ניגוד מודרניים לצורך בדיקת CT בקרב חולים עם תפקוד כלייתי ירוד עשוי להיות מוגזם, כך עולה מהצהרה משותפת והמלצות מטעם ה-American College of Radiology וה-US National Kidney Foundation.

החשש ההיסטורי מפני נזק כלייתי בעקבות חומר ניגוד לצורך בדיקת CT הוביל לנזקים הנובעים מטעויות באבחנה ועיכוב באבחנה. מנתונים עדכניים עולה כי הסיכון זכה להערכת-יתר והכוונה במסמך הנוכחי הייתה לספק הנחיות אודות הסיכון האמיתי לחולים והחשיבות בעידן המודרני.

המומחים מסבירים כי העדויות בנוגע לסיכון הכלייתי משנית לחשיפה לחומר ניגוד הן מוגבלות ממספר סיבות, בעיקר בשלב העדר היסטורי של קבוצות ביקורת במטרה להבחין בין נזק כלייתי חד בשל חשיפה לחומר ניגוד (נזק כלייתי חד בגלל מתן חומר ניגוד) ובין נזק כלייתי חד על-רקע חומר ניגוד (נזק כלייתי חד במקביל למתן חומר ניגוד).

למרות שהסיכון האמיתי לנזק כלייתי בשל חומר ניגוד אינו ברור בחולים עם מחלת כליות חמורה, מתן מניעתי של עירוי תוך-ורידי של נוזלים מיועד לחולים עם נזק כלייתי חד או קצב פינוי גלומרולארי משוער של פחות מ-30 מ”ל/דקה, אשר אינם תחת טיפול דיאליזה, בתנאי שאין התווית-נגד דוגמת אי-ספיקת לב.

בנסיבות בסיכון גבוה, יש לשקול מתן טיפול מונע בחולים עם קצב פינוי גלומרולארי משוער בטווח 30-44 מ”ל/דקה, בהתאם לשיקול הדעת של הרופא.

עוד מציינים המומחים כי נוכחות כליה יחידה לא צריכה להשפיע באופן בלתי-תלוי על תהליכי קבלת ההחלטות באשר לסיכון לנזק כלייתי חד בשל חשיפה לחומר ניגוד. במקרים אלו, או בחולים עם כליה מתפקדת חלקית, יש לקבוע את הסיכון הקליני על-בסיס התפקוד הכלייתי הכולל והנסיבות הקליניות.

בנוסף, יש להימנע מהפחתה אד-הוק של מנת חומר הניגוד מתחת לסף האבחנתי בשל הסיכון לפגיעה בדיוק האבחנתי של בדיקת ההדמיה. במידת האפשר, על הרופאים להימנע ממתן טיפול תרופות בעלות רעילות כלייתית בחולים בסיכון גבוה. עם זאת, אין להתחיל בטיפול כלייתי חליפי או לשנותו רק בשל מתן חומר ניגוד.

חשוב לציין כי ההמלצות תקפות באופן ספציפי למתן חומר ניגוד תוך-ורידי, בניגוד למתן תוך-עורקי, כמו במקרים של אנגיוגרפיה כלילית. יתרה מזאת, חשוב להדגיש כי קיים מכלול שיקולים בהחלטה למתן חומר ניגוד תוך-ורידי, הנע בין הסיכוי לאבחנה מדויקת ואמצעי אבחנה חליפיים ועד לציפיות בנוגע להתאוששות התפקוד הכלייתי.

המומחים גם מדגישים את חשיבות עבודה נוספת במטרה להבין טוב יותר את הנושא, הן בילדים והן במבוגרים.

Radiology. Published online January 21, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה