משפחה

מהם החידושים העיקריים בהמלצות העדכניות מסוף דצמבר 2019 של ה-ADA וה-EASD לטיפול בסוכרת מסוג 2 ?

ה-American Diabetes Association (ADA) וה-European Association for the Study of Diabetes (EASD) פרסמו עדכון קצר של ההמלצות משנת 2018 לטיפול בהיפרגליקמיה, על-בסיס ממצאי מחקרים מרכזיים שפורסמו במהלך שנת 2019.

השינויים המרכזיים בהנחיות החדשות כוללים מספר המלצות:

1)         טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1)Glucagon-like Peptide 1) או מעכבי SGLT-2 (Sodium-Glucose cotransporter 2)  חולים בסיכון גבוה להפחתת סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, אשפוז עקב אי-ספיקת לב, תמותה קרדיווסקולארית או התקדמות מחלת כליות כרונית. במקרים אלו יש לקבל החלטה בכל מקרה לגופו, ללא תלות בריכוז המוגלובין מסוכרר התחלתי או ביעד המוגלובין מסוכרר.

העדויות הטובות ביותר התומכות בהפחתת סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים (MACE) עם טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועדו בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלה קרדיווסקולארית טרשתית ידועה (דוגמת אלו עם אוטם לבבי, אירוע מוחי איסכמי, אנגינה לא-יציבה עם שינויים באק”ג, איסכמיה של שריר הלב בבדיקת הדמיה או מבחן מאמץ, או רה-וסקולריזציה של עורקים כליליים, עורקי תרדמה או עורקים פריפריים). בחולים אלה הסיבוכים הקרדיווסקולאריים המג’וריים (MACE) מהווים כידוע את האיום הגדול ביותר ולהפחתת הסיכון באמצעות הטיפול ב-GLP-1 יש כאמור את העדויות הטובות ביותר .

2)         המלצה לשקול מתן אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 גם בחולים עם סוכרת מסוג 2 וללא מחלה קרדיווסקולארית ידועה, אך בנוכחות סמנים ספציפיים לסיכון גבוה לתחלואה קרדיווסקולארית. המומחים מציעים את הטיפול להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בעיקר בחולים בגילאי 55 שנים ומעלה, עם היצרות של מעל 50% בעורקים כליליים, עורקי תרדמה, או עורקי גפה תחתונה, בנוכחות היפרטרופיה של חדר שמאל, קצב פינוי גלומרולארי משוער נמוך מ-60 מ”ל/דקה, או אלבומינוריה.

3)         המלצה לטיפול במעכבי SGLT2 בחולים עם סוכרת מסוג 2 ואי-ספיקת לב, בפרט אלו עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה ירוד של חדר שמאל, להפחתת אשפוזים עקב אי-ספיקת לב, סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה קרדיווסקולארית, כמו גם בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כליות כרונית (קצב פינוי גלומרולארי משוער של 30-60 מ”ל/דקה או יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של מעל 30 מ”ג/גרם, בפרט בנוכחות יחס של מעל 300 מ”ג/גרם) למניעת התקדמות מחלת כליות כרונית, אשפוז עקב אי-ספיקת לב, סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה קרדיווסקולארית.

Diabetologia, December 2019

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה