נפרולוגיה

עד כמה נפוץ רישום תרופות בעלות פוטנציאל לנזק בחולי אי ספיקת כליות? (Family Practice)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

כחצי מהמטופלים עם אי ספיקת כליות כרונית מדרגה 3 או 4 מקבלים מרשם לתרופה עם התוויית נגד למחלתם, ויותר משליש מהמטופלים מקבלים מרשם ל NSAIDs. כך על פי מאמר שפורסם ב Family Practice בפברואר 2018.

חולי אי ספיקת כליות כרונית הם בסיכון גבוה לסבול מתופעות לואי ומהידרדרות מחלתם הכלייתית כתגובה לתרופות הנרשמות להם בטעות או אשר להן התווית נגד חלקית לשימוש במצבם, כגון non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs).

מטרת מחקר זה היתה לבדוק את רישום התרופות המותוות נגד חלקית ורישום תרופות במינון גבוה מהמינון המומלץ במטופלים עם אי ספיקת כליות כרונית דרגה 3 או 4.

המחקר היה מחקר רוחבי (cross sectional) ובו נאספו נתונים מתיקים רפואיים אלקטרונים. הוכללו במחקר מטופלים בני 18 ומעלה מ 3 מרפאות ראשוניות בארה”ב. נבדק כמה מבין המטופלים עם אי ספיקת כליות כרונית דרגה 3-4 קיבלו מרשם אחד לפחות ל NSAIDs או לתרופות אחרות הנמצאות בקונטראינדיקציה חלקית במצבם, בשנתיים שבין יולי 2009 עד יוני 2011.

מתוך 7586 המטופלים שהוכללו, 4.9% (373) סבלו מאי ספיקת כליות כרונית דרגה 3-4. 46.6% מתוכם קיבלו מרשם לתרופה הנמצאת בקונטראינדיקציה חלקית (acarbose, chlorpropamide, glyburide, nitrofurantoin או כל סוג של NSAID) במהלך שתי שנות המחקר. ל 34% מהמטופלים נרשמה תרופה ממשפחת ה NSAIDs.

מסקנת החוקרים היתה כי מטופלים עם אי ספיקת כליות כרונית בדרגה 3 או 4 קיבלו פעמים רבות מרשם לתרופות אשר מחלתם הכלייתית מהווה התוויות נגד לשימוש בהן, והיו בסיכון לתופעות לואי והידרדרות המחלה הכלייתית כתוצאה משימוש בהן. NSAIDs קיימים גם כתרופת OTC ויש להניח כי שיעור השימוש בתרופות אלה גבוה אף יותר. החוקרים מציינים כי יש צורך בהתערבות לשיפור רישום בטוח של תרופות במטופלים עם אי ספיקת כליות כרונית במרפאות הראשוניות.

Prescription of high-risk medications among patients with chronic kidney disease: a cross-sectional study from the Washington, Wyoming, Alaska, Montana and Idaho region Practice and Research Network. Family Practice. February 26, 2018.

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה