פרוטאינוריה עשויה לנבא פגיעה כלייתית בתר ניתוחית (JAMA Surgery)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

נוכחות של פרוטאינוריה עשויה לנבא תוצאות בתר ניתוחיות שליליות במטופלים, ללא קשר ל glomerular filtration rate (eGFR). כך על פי אנליזה רטרוספקטיבית אשר פורסמה ב JAMA Surgery ביולי 2018.

במחקר רטרוספקטיבי זה הוכללו 153,767 מטופלים מבוגרים אשר נותחו באופן אלקטיבי ב 119 מתקנים של Veterans Affairs, בין השנים 2007-2014. הניתוחים השכיחים ביותר היו ניתוחים אורטופדים, ניתוחים כללים וניתוחים וסקולרים. לא הוכללו מטופלים שעברו ניתוחים אורולוגים, קרדיאלים, השתלות, מטופלים ספטים ומטופלים על דיאליזה.

ל 43.8% מתוך המטופלים היתה פרוטאינוריה בדרגות שונות בבדיקת שתן במהלך שישה חודשים טרם הניתוח. פרוטאינוריה נקשרה עם acute kidney injury (AKI) בצורה תלויית מינון, כאשר גם כמות קטנה ביותר של חלבון בשתן (15-29מ”ג/ד”צ) היתה קשור בעליה קלה בסיכון (adjusted OR 1.2, CI 1.1-1.3). פרוטאינוריה מדרגה +3 (301-1,000מ”ג/ד”ל) היתה קשורה בסיכון כפול (adjusted OR 2.0, CI 1.8-2.2).

רמות נמוכות של חלבון בשתן היתה גם קשורה באשפוז חוזר בתוך 30 יום (OR 1.0,CI 1.0-1.1), כך גם לגבי רמת פרוטאינוריה של +3 (adjusted OR 1.3, CI 1.1-1.4).

המטופלים אשר היו בסיכון גבוה יותר לפרוטאינוריה בתר ניתוחית היו מטופלים שסבלו מסכרת, אפרו-אמריקאים ומטופלים עם מחלת כליות כרונית, דרגת תפקוד לא עצמאית ודרגה גבוהה יותר של American Society of Anesthesiology class burden.

החוקרים מציינים כי בדיקת סקר פשוטה לחלבון בשתן במטופלים טרם ניתוח אלקטיבי ובעיקר אצל מטופלים המשתייכים לאחת מקבוצות הסיכון, עשויה לזהות את המטופלים הנמצאים בסיכון גבוה יותר ל AKI ולאשפוז חוזר ובכך לשפר את הניהול הבתר ניתוחי שלהם. עם זאת, לדבריהם, מחקרים נוספים נחוצים על מנת לאמת שבדיקה כזו היא אכן cost-effective.

Association Between Preoperative Proteinuria and Postoperative Acute Kidney Injury and Readmission. Jama Surgery, July 3, 2018.

לידיעה במדפייג’

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה