אורתופדיה-פיזיותרפיה

שימוש ראשון במדפסת תלת-ממד לתכנון ניתוחי כף יד (הודעת שערי צדק)

הודעת שערי צדק

צעירה אשר סבלה מבעיה מורכבת בזרועה עקב מום מולד, נותחה בהצלחה בטכנולוגית PSI (Patient Specific Instrument  )ושבה לפעילות תקינה

מדפסות תלת-ממד הופכות נפוצות ושימושיות בשלל תחומי החיים וכיום עושות את דרכן גם אל תחום הרפואה. פיתוח חדש של חברת Synergy3DMed המאפשר הדפסת תלת ממד של איברי גוף בדיוק של 1:1, מהווה מהפכה של ממש בתחום הניתוחים ומשפר משמעותית את אחוזי הצלחתם. איברים אלה מיועדים לנתוחים שונים כמו הסרת גידול, תיקון דפורמציות ועוד.

נערה בת 13 הגיעה ליחידה לכירורגיה של היד בשערי צדק, כאשר היא סובלת מכאבים וממגבלה בתנועת כף ידה הימנית, בשל תסמונת ע”ש מדלונג, Madelung’s Deformity, הגורמת לעיוותים ולמגבלת תנועה בעקבות צמיחה לא אחידה של עצם הרדיוס, הנמצאת בסמוך לשורש כף היד. “תוצאות בדיקת ה-CT בזרועה של הנערה הדגימו עיוותים בשני מקומות שונים בזרועה הימנית שגרמו לכאבים עזים ולמגבלה תנועתית. עיוות נוסף אובחן גם בזרועה השמאלית”, מסביר ד”ר זינגר, מנהל היחידה לכירורגיה של היד שניתח את הנערה.

הניתוחים הנפוצים לטיפול בעיוותים אלו כוללים חיתוך אחד בציר העצם, מיקום של העצם מחדש וקיבועה. בניתוחים אלו בעיית הכאבים בדרך כלל נפתרת, אך העצם אינה מתיישרת לחלוטין והמטופל נותר עם מגבלת תנועה. השיטה החדשה, לעומת זאת, מאפשרת חיתוך בכמה מקומות שונים וקיבוע העצם ברמת דיוק מרבית.

אז איך מדפיסים עצם?

תהליך ההדפסה של העצם מתבצע בשלושה שלבים. בשלב הראשון בדיקות ההדמיה מוזנות במערכת מתקדמת לתכנון ניתוחי בתלת ממד. המערכת מאפשרת צפייה בכל הזוויות של העצם, ואיתור מדויק של העיוותים ותכנון הניתוח בהתאם. לאחר בניית התכנית הניתוחית על כל שלביה, היא מועברת לחברה המתמחה בהדפסת איברים לפיתוח אביזר מותאם אישית לאיבר של המטופל המולבש על האיבר הפגוע במהלך הנתוח. “הדגם המודפס הוא מודולרי ומכיל את כל השלבים הנדרשים המתחברים בעזרת מגנט. בדרך זו, ניתן לדמות את כל שלבי הניתוח, כולל חיתוך מדויק והכנסת הברגים לקיבוע העצם”, מסביר ד”ר זינגר.

השימוש בטכנולוגיה ייחודית זו בעזרת דגם מודפס בוצע לראשונה בארץ  בבית החולים איכילוב ע”י דר’ שלמה דדיה להסרת גידול סרטני בכליות של נערה צעירה. בעקבותיו החליט ד”ר זינגר להשתמש באותה הטכנולוגיה לתיקון המום המולד בזרועה של הצעירה ולדבריו עם תוצאות מדהימות ומבשרות על פריצת דרך בתחום. “ביצענו ארבעה חתכים בזוויות מדויקות להפליא כולל הנחת שלושה ברגים שנכנסו בהתאמה מושלמת ללא סטייה אל עבר הפרק או החתך, דבר שמאוד קשה להשלים ללא ההדפסה. הניתוח הסתיים בהצלחה, המטופלת דיווחה על שיפור משמעותי ברמת הכאב ובדיקת CT הדגימה איחוי של העצם”.

המטופלת צפויה לעבור ניתוח דומה בזרועה השמאלית ותוכל ככל הנראה לחזור לפעילות מלאה ולהתמקד בעיסוק החביב עליה, למידת שפות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה